Kazanin katedraali (Pietari)

Russia / Sankt Petersburg / Saint Petersburg / Pietari / Kazanskaya ploshchad, 4
 katedraali, UNESCO World Heritage Site (en), listattu rakennus, war memorial (en), Venäjän ortodoksinen kirkko, 19th century construction (en)

ven. cобор Казанской Божией Матери
Kazanin katedraali on Pietarin ortodoksinen pääkirkko. Aivan kaupungin ydinkeskustassa Nevski Prospektin varrella sijaitseva Andrei Voronihinin suunnittelema empire-tyylinen kirkkorakennus on valmistunut vuonna 1811. Se on nimetty Kazanin Jumalanäidin ihmeitätekevän ikonin mukaan.Tsaari Paavali I halusi kirkon muistuttavan Rooman Pietarinkirkkoa. Arkkitehti Voronihin toteutti tämän toiveen suunnittelemalla kirkon pohjoiselle sivulle puoliympyrän muotoisen, Nevskii Prospektille avautuvan 96 pylväästä muodostuvan pylväskäytävän.

Vuonna 1812 Venäjä kukisti Napoleonin armeijan hyökkäyksen ja Kazanin tuomiokirkosta tuli tuon sotilaallisen voiton muistomerkki. Venäjän armeijaa komentanut marsalkka Mihail Kutuzov on haudattu katedraaliin. Sinne on myös sijoitettu Venäjän armeijan Euroopasta sotasaaliina tuomia kaupunkien ja linnoitusten avaimia sekä lippuja. Vuonna 1837 juhlistettiin Napoleonista saavutetun voiton 25-vuotispäivää pystyttämällä Kazanin kirkon edustalla olevalle aukiolle Venäjän joukot voittoon johtaneiden Kutuzovin ja Mihail Barclay de Tollyn patsaat. Barclay de Tolly oli aiemmin toiminut Suomen kenraalikuvernöörinä vuosina 1809-1810.

Vuonna 1893 Kazanin katedraalissa järjestettin säveltäjä Pjotr Tsaikovskin hautajaiset

Venäjän vallankumouksen jälkeen kirkon toiminta vaikeutui, ja vuonna 1932 Kazanin katedraalissa avattiin Uskonnon historian ja ateismin museo. Jumalanpalvelustoiminta käynnistyi uudelleen vuonna 1991, mutta vain osassa kirkkoa. Kokonaan kirkolliseen käyttöön Kazanin tuomiokirkko palasi vasta vuonna 2000, kun Uskonnon historian ja ateismin museo muutti muihin tiloihin. Siitä lähtien Kazanin katedraali on jälleen toiminut Pietarin ortodoksisena pääkirkkona.
Lähistöllä sijaitsevat kaupungit:
Koordinaatit:   59°56'3"N   30°19'29"E