Залізнична станція Ніжин (Ніжин)

Ukraine / Chernihivska / Nizhyn / Ніжин
 залізнична станція  Додати категорію

25 січня 1857 р. в Російській імперії виходить указ про спорудження першої залізниці. Найпершу в Україні залізницю Одеса - Балта протяжністю 213 км, будували протягом трьох років (1862 -1865 р.). Після чого постала необхідність і в залізничному сполученні Києва з центром Російської імперії.
Прокладаючи полотно залізниці по болотистій місцевості сіл Синяків, Володькової Дівиці, Кагарлика, Кунашівки та Переяслівки, не обходились без насипів і труб. Під час весняних паводків вода заливала околиці, що завдавало великих збитків селянам. І все ж залізницю збудували. 17 грудня 1868 року по ній відкрився рух.
Вокзал побудували на відстані 5 кілометрів від міста. Це був єдиний в Російській імперії вокзал, який мав таке розташування. Ходили чутки, що це було своєрідною помстою керівництва залізниці, за те, що місто не дало відповідного хабара (в Курську з цієї ж причини вокзал побудований за 7 км. від міста). Це мало деякі незручності, як для мешканців Ніжина, так і для приїжджих. Та незважаючи на це, місто досить швидко перетворилося на важливий залізничний пункт з вивозу сільськогосподарської продукції, а з побудовою вузькоколійки до Чернігова – на вузлову станцію. У зв’язку зі збільшенням населення Привокзальної Слободи – робітничого передмістя Ніжина, що виникло навколо залізничної станції в другій половині ХІХ ст. правлінням Московсько-Київської залізниці було відкрито залізничну школу. В ній було два початкових класа на 50 учнів і два вчителі. Арендували приміщення на вулиці Вокзальна слобода та в Товарному провулку.
Міста поруч:
Координати:   51°1'5"N   31°53'22"E

Коментарі

  • А чому така велика, близько 4 км? Можна зменшити?
  • можливо це ніжинська дистанція колії, а не станція?
Ця сторінка востаннє змінена 7 років тому