Caracal | oraş, municipiu

Romania / Olt / Caracal /
 oraş, municipiu

Caracal este un municipiu și al doilea oraș ca mărime din județul Olt, Oltenia, România. Este situat la 55 km de Craiova.
Ca poziție geografică municipiul Caracal este situat în sud-vestul țării, în Câmpia Romanațiului. De la est la vest este străbătut de râul Gologan, ale cărui ape sunt canalizate subteran pe cuprinsul localității.
Situat în câmpia Romanațiului, Caracalul este plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie. Stau dovadă descoperirile arheologice din vremurile paleoliticului, neoliticului și din epoca bronzului. Se află situat între ruinele castrului roman Romula (com. Resca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia). În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveștilor. În 1589, când Mihnea Turcitul a hotărât modul de împărțire a averilor acestei familii, Caracalul a intrat pe seama domnească, creându-se cadrul pentru dezvoltarea urbană. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș.
Cea mai veche biserică păstrată din sec. XVI este biserica Domnească Ovidenia ctitorită de domnul Pătrașcu cel Bun, pe care Mihai Viteazul a avut-o ani buni una din reședințe, având o curte de unde își administra cele 23 de moșii din împrejurimi.
În biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de familia Jianu, se află înmormântat haiducul Iancu Jianu.
Unirea Principatelor la 1859 are lăsate urme și la Caracal. Deputatul Ioan Dumitriu în Divanul Ad-hoc al acelor ani se află înmormântat în Biserica Toți Sfinții, biserică ctitorită la 1818. În această biserică se află Icoana Sfântului Cristofor – Sfântul cu cap de lup.
În timpul celor două conflagrații mondiale Caracalul s-a evidențiat cu două regimente care s-au acoperit de glorie în lupta pentru țară: Regimentul II Romanați și Regimentul 2 Călărași.
Până la instaurarea regimului comunist în România a fost reședința județului Romanați. Pe 24 noiembrie 1994 Caracalul a fost declarat municipiu.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°6'46"N   24°20'45"E

Comentarii

  • Un oras care din pacate prea putini locuitori ii cunosc istoria. Loc de bastina al multor intelectuali din perioada interbelica si nu numai. Cel mai graitor exemplu Iulius Popper evreu din Caracal, a fost primul geograf care a cartografiat America de Sud.
  • mic dar frumos pt. ca e al nostru. eu cel putin sunt mandru,chiar daca ma aflu la 2000 km. distanta,nu-l pot uita.
  • e locul de nastere al poetului Virgil Carianopol....
  • Orasul in care s-a nascut Marius Tuca si Dan Diaconescu. In 1990 principalele unitati industriale erau fabrica de vagoane de marfa si fabrica de prelucrarea laptelui.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 12 ani