Крепост „Преславец“

Romania / Calarasi / Roseti /
 разрушена крепост, средновековен, интересно място, невидим обект

Всъщност не е категорично доказано, че това е Дунавския дворец на кан Омуртаг, но за това има основателни предположения:
---------------
И така при данните, с които разполагаме сега, най-вероятно отъждествява не на укрепения Омуртагов дворец — аула — на Дунава може да бъде с крепостта, която румънски учени разкопаха през последните петнадесетина години на остров Пъкуйул луй Соаре.
Датировката и ролята на островната крепост на основанията, които ни дават право да смятаме, че крепостта на остров Пъкуйул луй Соаре заедно с големия лагер на десния бряг на реката представлява един здрав укрепен възел, създаден от централната власт в България навярно още през IX в. на мястото на важен брод през Дунава. Едновременно това е една крепост с външно землено и вътрешно каменно укрепление, аналогични на централните аули във вътрешната област на България, която е подсилвала голямата крепост на Дръстър. Този брод на Дунава е бил изключително важен за българската държава, понеже е осигурявал един от главните пътища, свързващи държавния център с отвъддунавските земи. Ролята на този пункт ще да е била оценена и вниманието и грижите за укрепяването му ще да са били пораснали особено след акцията на византийския флот през 837 г., с която били освободени многобройните византийски пленници от Одрин, заселени от хан Крум на северния дунавски бряг през 813 г.
Nearby cities:
Координати:   44°7'53"N   27°28'13"E
This article was last modified преди 3 години