Deva

Romania / Hunedoara / Deva /
 municipiu, desenează doar conturul, county seat (en)

Factori naturali:
Oraşul Deva este situat, din punctul de vedere al provinciilor istorice româneşti, la interferenţa Transilvaniei cu Banatul. "Oraşul de la poalele Cetăţii" este aşezat în partea centrală a judeţului Hunedoara, la 45'53" latitudine nordică şi 22'54" longitudine estică, la o înălţime de 187 m faţă de nivelul mării, pe cursul mijlociu al râului Mureş, pe malul stâng al acestuia. Dealurile din apropierea oraşului (Dealurile Devei) sunt utimele ramificaţii ale munţilor Poiana Ruscăi, formate din andezit, având înălţimea maximă de 697 metri.
Oraşul este înconjurat de munţii Poiana Ruscăi şi munţii Zarand spre vest, de munţii Apuseni spre nord, de dealul Uroi şi munţii Sebeşului spre est, iar la sud se pot zări în depărtare munţii Parâng şi masivul Retezat. Aşezat la o altitudine relativ joasă, într-o mică depresiune, beneficiază de cea mai temperată climă din întreg Ardealul, fiind ferit de curenţi, fapt ce recomandă oraşul Deva ca un autentic centru turistic, odihnitor şi reconfortant.

Scurt istoric:

Prima atestare documentară de existenţă a municipiului menţionează anul 1269. Descoperirile arheologice efectuate pe teritoriul Devei atestă faptul că zona a fost locuită încă din epoca pietrei şlefuite (5500-3500). Astfel, pe terasele dealului Cetăţii au fost descoperite vase de lut ars incizate, topoare din piatră, lame de silex, urme de vetre, instrumente din os, figurine care au aparţinut acelor timpuri străvechi.
Cele mai vechi descoperiri de acest fel, aparţin culturi neolitice Turdaş - Vinca şi culturii Coţofeni situată în a doua jumătate a mileniului III i.Hr., cea mai importantă cultură a perioadei de tranziţie la epoca bronzului. O nouă etapă de evoluţie în istoria Devei a constituit-o secolul II d.Hr., după cucerirea Daciei de către romani. Numeroasele descoperiri arheologice - sculpturi, monumente funerare, altare, monede, construcţii, apeducte, ceramică, urmele unor edificii de tip villa rustica, demonstrează o viaţă şi o activitate bogată în această perioadă a ocupaţiei romane. În partea de sud-est a oraşului, în zona cartierului Ceangăi, a fost descoperită o villa rustica romană la care se remarcă sistemul de încălzire de tip hypocaust (o podea dublă din cărămidă prin care circulă abur fierbinte). Însuşi drumul naţional care străbate şi azi Deva în lungime pe acelaşi traseu, era cunoscut şi folosit de romani.
În anul 1557, Deva a fost cucerită de către turci, iar conducătorul lor, Soliman cel Mare a dăruit-o reginei Isabella a Ungariei. Locuitori ai Devei şi ai satelor din împrejurimi au participat la răscoala din 1784 condusă de Horea, Cloşca şi Crişan luând parte la atacul dat de răsculaţi în zilele de 6-7 noiembrie 1784 asupra Cetăţii în care se adăpostea nobilimea. Începând din 1968, odată cu noua organizare administrativă a ţării, Deva ajunge reşedinţa judeţului Hunedoara şi începe să se dezvolte din ce în ce mai mult, din toate punctele de vedere. Revoluţia din decembrie 1989 marcheazăo nouă etapă în evoluţia municipiului Deva.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°52'37"N   22°54'22"E

Comentarii

  • Deva e un oraș ok :)