Дніпровська міська клінічна лікарня № 21 (інфекційна) ім. професора Є. Г. Попкової (Дніпро)

Ukraine / Dnipropetrovska / Dnipropetrovsk / Дніпро / Канатна вул., 17
 інфекційна лікарня  Додати категорію
 Завантажити фотографію

У народі - "на Канатці".

Історія виникнення інфекційної лікарні починається з 1908 року з часу відкриття на вулиці Канатній міста Катеринослава холерного барака під час епідемії холери. В той же час на площі Абрамовича (нині територія, забудована корпусами Придніпровської державної академії будівництва та архітектури - організованого в 1930 році як Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут по вул. Чернишевського, 24а) було побудовано тифозний барак. У 1910 році в місті Катеринославі спалахнула епідемія холери, яка тривала протягом декількох років. Віспа і черевний тиф не залишали місто. У зв'язку з неблагополучною епідемічною обстановкою за проектом архітектора Д.С. Скоробогатова у 1913-1914 рр.барак був перебудований в постійну тифозну лікарню на 125 ліжок. До середини 1918 року барак по вулиці Канатній мав приміщення на 700 ліжок, і лікарня отримала кредит у сумі понад один 21 2мільйон карбованців на будівництво нових корпусів. У 1927 році лікарня стає базою кафедри інфекційних хвороб Дніпропетровського медичного інституту (ДМІ), яку очолила професор М.Б. Станішевська. Починаючи з цього часу лікарня поступово перебудовується. До 1940 року міська інфекційна лікарня має 542 ліжка, тут працює 48 лікарів, 94 медичних сестри та 77 санітарок. На жаль, точних архівних даних про роботу лікарні до 1945 року не збереглося. Під час Другої світової війни лікарню очолював головний лікар Хохуля Олександр Федорович. В цей період на території лікарні діяла група підпільників, яку очолила Є. Г. Попкова. Підпільна група інфекційної лікарні звільнила з таборів більше 900 військовополонених, надала медичну допомогу 5000 полоненим. Підпільники зберегли багатьох військовополонених від депортації в фашистську Німеччину. В післявоєнний час колектив лікарні працював над відбудовою господарства, оснащенням лікарні медичним обладнанням. За період з 1962 по 1966роки (головний лікар-В.С.Горбановський) збудовано центральну газову котельню, замінено електричну мережу, проведено в корпуси гаряче водопостачання. У 1975 році інфекційній лікарні присвоєно ім'я керівника підпілля професора Є.Г. Попкової. В адміністративному корпусі в її честь відкритий меморіал. Із цього часу комплекс будинків лікарні перебуває на державному обліку як історичний пам'ятник. У 1978 р. введено в експлуатацію очисні споруди. У 1986 році з ініціативи головного лікаря В.Г. Куріпка почалося будівництво 5-ти поверхового корпусу на 150 ліжок, який ввели в експлуатацію в травні 1992 р. З 21 січня 2002 р. згідно рішення сесії Дніпропетровської міської ради інфекційна лікарня реорганізована в міську лікарню №21. Міська клінічна лікарня № 21 імені професора Є.Г.Попкової надає спеціалізовану стаціонарну та амбулаторну консультативно-діагностичну медичну допомоги дорослим і дітям з інфекційними захворюваннями. Сьогодні в лікарні функціонують:

Кабінет функціональної діагностики
Фізіотерапевтичний кабінет
Приймальне відділення
Поліклінічне відділення
Денний стаціонар на 30 ліжок
Відділення легеневого туберкульозу для дорослих №1
Відділення легеневого туберкульозу для дорослих №2
Клінічна лабораторія
Рентгенкабінет
Кабінет ендоскопії
Кабінет ультразвукової діагностики
Патологоанатомічне відділення
Бактеріологічний відділ лабораторії

В структурі лікарні міський Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом, котрий проводить амбулаторний прийом хворих на ВІЛ-інфекцію, проводить їх диспансеризацію, організовує роботу «Кабінетів довіри» міста. Колектив лікарні очолює головний лікар, заслужений лікар України Тимофєєва Л.В. Вищу кваліфікаційною категорією має 62,0% лікарів та 88,0% середніх медпрацівників.
В лікарні працюють позаштатні інфекціоністи області та міста – Ткаченко В.Д. і Чумак В.І. Лікарня є науково-практичною базою кафедри інфекційних хвороб медичної академії, котру очолює професор Л.Р. Шостакович-Корецька. Лікарня має давні і добрі традиції надання медичної допомоги населенню міста і області з 1908 року, коли був відкритий холерний барак у зв'язку з епідемією у місті і губернії. У післявоєнні роки і по теперішній час, в лікарні, котра добре знайома мешканцям міста як «Канатка», проліковано близько одного мільйона хворих на інфекційні хвороби. Колектив міської клінічної лікарні № 21 імені професора Є.Г.Попкової має висококваліфікований персонал, який вдало поєднує досвід старшого покоління та енергію молодих фахівців для надання висококваліфікованої медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, що є важливим елементом біологічної безпеки міста та області.

Тел. +380 (56) 375-71-01
Електронна пошта: hospital21_zam@ukr.net
Міста поруч:
Координати:   48°27'44"N   35°0'13"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому