Casa parohială a Bisericii Evanghelice C.A.

Romania / Sibiu / Piaţa Albert Huet, 1-2
 loc istoric, artă gotică, presbiteriu, clădire istorică, clădire istorică (89), 16th century construction (en), 15th century construction (en), 14th century construction (en), tourist attraction (en)

Clădire compusă din 4 corpuri ce închid o curte interioară îngustă.
Corpul din partea de vest este cel mai vechi, datând probabil de la începutul sec. XIV. Acest corp are două etaje pe panta dinspre Oraşul de jos, utilizate drept camere de locuit. La începutul sec. XX a fost adăugat balconul la faţada de vest şi s-a schimbat împărţirea interioară la etaj.
Acoperişul în patru ape cu coama paralelă cu faţada a înlocuit după 1808 un acoperiş mult mai înalt, cu olane. În pivniţă se păstrează un ancadrament ogival din piatră. La parter se păstrează tâmplărie baroc iar încăperile sunt boltite în cruce.

Uşa de intrare cu ancadramentul bogat din piatră datează din sec. XV (stil gotic) şi stema din piatră de deasupra acestui portal datează din 1502.
Atribuit renumitului pietrar şi arhitect ANDREAS LAPICIDA, portalul a fost executat la comanda plebanului JOHANNES din Alţâna, având la partea superioară un panou dreptunghiular cu stema acestuia (un leu rampant ţinând o cruce ieşind dintr-o coroană) şi în cele 4 colţuri portretul plebanului, al patronului său Sf. Ioan Botezătorul, al împăratului FREDERIC şi al papei ALEXANDRU al VI-lea BORGIA.
Inscripţia de la partea superioară, ARMA JOHANNIS DE OLCZNA Q(VE) CESAR/ FRIEDERICUS DEDIT ADDIDIT CRUCEM/ HIERUSOLIMA SANCTA ALMA ROMA/ FIRMAVIT ANNO DOMINI 1502, este încadrată de o profilatură ce anunţă Renaşterea. Ancadramentul gotic al uşii se remarcă prin profunzimea mulurilor şi fineţea decoraţiei vegetale.
Picturile murale în golurile de pe faţada principală au fost descoperite în urma restaurărilor din 2007.
patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/piata_huet/120
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°47'53"N   24°9'0"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 7 ani