Каламіта, середньовічна фортеця Мангупського князівства Феодоро (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 замок, руїни, історичне місце, археологічна ділянка, фортифікація, середньовіччя, городище, цікаве місце, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en)

Захищала мангупський торговельний порт Авліту. Захоплювалася генуезцями, з 1475 р. належить туркам під назвою Інкерман ("Печерна фортеця").

Фортеця Каламіта розташована на Монастирській скелі. Була заснована візантійцями в V-VI століттях для захисту підступів до Херсонеса. На початку XV століття на місці середньовічного укріплення мангупський князь Олексій побудував нову фортецю для захисту порту. Це був морський форпост середньовічного князівства Феодоро. Займаючи вигідне географічне положення, Каламіта, як гордовитий вартовий, підносилася над водами прилеглої бухти. За її мурами знаходили надійний притулок і захист купці, що направляли свої кораблі з товарами в гостинну бухту. У систему фортифікаційних укріплень, крім могутніх оборонних мурів, входили шість веж; фортецю оточував вал і глибокий рів, висічений у скельному масиві.
1433 року фортецю захопили та спалили генуезці, але згодом її було відбудовано. 1475 року фортецю захопили турки, котрі перейменували її в Інкерман, що означає «фортеця-печера». Після входження Криму до складу Російської Імперії фортеця занепала. Сьогодні минула велич Каламіти відійшла у небуття. Тепер лише підвищення з внутрішньої сторони фортечних мурів, які порослі травою, нагадують нам, що на їх місці колись були розташовані будинки знаті та простолюдинів, господарські споруди та казарми воїнів. Викладені з каменя колодязі, що колись були наповнені водою, нині порожні. З фортечних споруд збереглися тільки залишки трьох могутніх веж і грізних колись мурів та понад 200 штучних (вирубаних у скелі) печер.

klymenko.data-tec.net/other_world/Ukraine.Crimea.Inkerm...
Міста поруч:
Координати:   44°36'10"N   33°36'32"E
Ця сторінка востаннє змінена 6 років тому