Кам'яниця Шпрехерів (Львів)

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів / пл. Адама Міцкевича, 8
 модерн, багатоквартирний житловий будинок, споруда 1921 року

Це постсецесійна кам'яниця Шпрехерів. Її почали будувати ще перед І Світовою війною. Усю Світову війну, а потім ще й українсько-польську вона простояла у риштуваннях. Закінчили цю будову аж 1921 року. Кам'яницю називали першим львівським хмарочосом. Другий свій хмарочос Йона Шпрехер збудував на Академічній, 7 (тепер там Будинок профспілок).
До 1912 на цьому місці стояла чотириповерхова кам’яниця, що належала до графа Каліста Понінського. Тут була популярна кав’ярня «Монополь», куди, після роботи у «Літературно-науковому віснику» заходив Іван Франко, щоб почитати свіжу пресу та подискутувати з молодими колегами з поетичного цеху – членами літературного гурту «Молода муза».
wikimapia.org/#lang=uk&lat=49.839967&lon=24.029801&z=2...

Архітекторові Фердинанду Касслеру довелося балансувати між замовником, котрий хотів мати якнайбільше поверхів під офісні приміщення в самому центрі галицької столиці, та вимогами ради Королівського столичного міста Львова, яка не бажала мати на найголовнішій площі занадто високу будівлю. Тож довелося вдаватись до будівничих хитрощів. Таких як напівкруглі вікна над партером, збільшене піддашшя. Замість дозволених п'яти поверхів вийшло фактичних сім. В очах львівської публіки кам'яниця була прикладом поганого смаку та "гохштаплерства" (марнославства скоробагатьків), що псувала забудову площі довкола колони Міцкевича.

На першому поверсі будинку розташовані книгарні та аптека зі збереженим інтер’єром, виконаним у 1921 р. за проектом архітектора Генрика Заремби. У радянський час тут знаходився Будинок книги.
Міста поруч:
Координати:   49°50'23"N   24°1'47"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому