Αζαξιό (Αιάκειο)

France / Corse / Ajaccio /
 πόλη, πρωτεύουσα κράτους / επαρχία / περιφέρεια, δήμος

Το Αζαξιό, Αγιάτσο ή Αιάκειο (όπως απαντάται στην ελληνική βιβλιογραφία) (γαλλικά: Ajaccio, κορσικανικά: Aiacciu) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Κορσικής, Γαλλία. Βρίσκεται στο διαμέρισμα Κορς-ντυ-Συντ (σημαίνει Νότια Κορσική). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Αζαξιό έχει 65.542 κατοίκους. To 1769 γεννήθηκε στη Κάσα Μπουόναπαρτε, στη πόλη, ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Η ετυμολογία του ονόματος δεν είναι γνωστή και μπορεί να προέρχεται από το μύθικο ήρωα Αίαντα. Σε βυζαντινές πηγές του 600 μ.Χ. αναφέρεται ως Αγιάτιο, δείχνοντας ότι ίσως προέρχεται από ελληνική λέξη.
Το Αζαξιό βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κορσικής, στις δυτικές ακτές του νησιού στη Μεσόγειο. Βρίσκεται περίπου 210 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μασσαλίας. Ο δήμος έχει έκταση 82,03 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνο ένα μικρό τμήμα του έχει αστικοποιηθεί. Η πόλη βρίσκεται στις βόρειες ακτές κόλπου του Αζαξιό, ανάμεσα στο ποταμό Γκρανοβά ανατολικά και τα νησιά Σανγκουιναίρ, τα οποία βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου. Το νερό του ποταμού χρησιμοποιείται για την ύδρευση της πόλης. Τα προάστια αναπτύσσονται προς βορρά και ανατολή, μέσα στην κοιλάδα του Γκρανοβά. Στο υπόλοιπο δήμο, το τοπίο είναι φυσικό με πολλά δασωμένα βουνά. Στο δυτικό τμήμα του δήμου βρίσκονται αρκετές παραλίες. Το τοπίο είναι τραχύ προς τα δυτικά με βουνά που φτάνουν σε ύψος 790 μέτρων.
Το κλίμα της πόλης είναι μεσογειακό με κατά μέσο όρο 2.726 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, αν και οι τοπικές κλιματικές συνθήκες διαφέρουν αρκετά μέσα στο δήμο, ιδίως ο βαθμό έκθεσης στον άνεμο και οι συνολικές κατακρημνίσεις. Η ετήσια βροχόπτωση είναι 645,6 χιλιοστά στο μετεωρολογικό σταθμό του Κάμπο ντελ'Όρο και 523,9 χιλιοστά στο Παρατά, το οποίο είναι το τρίτο πιο ξηρό μέρος στην ηπειρωτική Γαλλία. Το Αζαξιό κατέχει το ρεκόρ καταιγίδων για γαλλική πόλη τη περίοδο 1971-2001, με κατά μέσο όρο 39 ημέρες καταιγίδας κάθε χρόνο.
Το Αζαξιό καταλήφθηκε από τους Γάλλους την περίοδο 1553 - 1559, και στη συνέχεια έγινε πάλι μέρος της Γαλλίας το 1769, μετά την ήττα του βασιλικού στρατού στο Μπόργκο τον Οκτώβριο του 1768 αλλά οι πατριώτες του Πασκουάλε Πάολι συνετρίβησαν το Μάιο του 1769 στο Πόντε Νόβου. Η πόλη κατέστη από τον Ναπολέοντα, ο οποίος γεννήθηκε σε αυτή, πρωτεύουσα του νησιού σε βάρος της Μπαστιά. Το Αζαξιό την ξεπέρασε σε πληθυσμό τον 19ο-20ό αιώνα.
Στο δέκατο ένατο αιώνα, το Αζαξιό ήταν δημοφιλές χειμερινό θέρετρο της υψηλής κοινωνίας της εποχής, ιδίως της αγγλικής, όπως το Μονακό, οι Κάννες και η Νίκαια.
Από τα μέσα του εικοστού αιώνα, το Αζαξιό έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Η πόλη γνώρισε σημαντική αύξηση του πληθυσμού και της άναρχης αστικής εξάπλωσης. Σήμερα, η πρωτεύουσα της Κορσικής και κύρια πόλη του νησιού επιδιώκει να καθιερωθεί ως πραγματικό περιφερειακό κέντρο.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   41°55'48"N   8°44'29"E
  •  157 χλμ
  •  234 χλμ
  •  239 χλμ
  •  248 χλμ
  •  261 χλμ
  •  288 χλμ
  •  289 χλμ
  •  347 χλμ
  •  348 χλμ
  •  369 χλμ