Άντρο των Νυμφών (Κηφισιά)

Greece / Attiki / Kifisia / Κηφισιά / Ραγκαβή

Μέσα στο ρέμα Κοκκιναρά, κοντά στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Ραγκαβή, υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης και σπήλαιο, με Αριθμό Σπηλαιολογικού Μητρώου (Α.Σ.Μ.) 444. Το σπήλαιο πιθανολογείται ότι στην αρχαιότητα ήταν Νυμφαίο Άντρο, και ότι σχετίζεται με το σπήλαιο των Ευμενίδων (Α.Σ.Μ. 2784) που βρίσκεται 1,5 χλμ πιο πάνω, κοντά στο τέρμα της οδού Δημητρίου Γούναρη, και κάτω από το πάρκινγκ του πλέον εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου Grand Chalet.

Για το νυμφαίο κοντά στην οδό Εμ. Μπενάκη διαβάζουμε:
- Στο περιοδικό "Περιηγητική", Νοέμβριος 1962, σελίδες 24-25, άρθρο του Ν. Παπαδάκη
- Στο βιβλίο "Τα βουνά της Αττικής", 2002, του Νίκου Νέζη, σελίδες 139-140.
- Στο βιβλίο "Πεντέλη - Από την Ανάδυση της Αιγαίας Γης έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους", 2012, του Ορεσίβιου, σελίδες 283-286.

Η πρόσβαση από τη γέφυρα της Εμμανουήλ Μπενάκη είναι αδύνατη χωρίς σχοινιά και εξοπλισμό. Αντ'αυτού, κατεβήκαμε στο ρέμα από το γεφυράκι στην οδό Σωκράτους, και ανηφορίσαμε το ρέμα. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη, επειδή ο δήμος Κηφισιάς καθαρίζει κάθε χρόνο το ρέμα από τα κλαδιά των δέντρων. Κάτω όμως από τις γέφυρες των οδών Τατοΐου και Στροφυλίου, η διάβαση γίνεται δύσκολη. Νεροφαγώματα έχουν καταστρέψει τα τσιμεντένια και πέτρινα θεμέλια των γεφυρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απότομα σκαλοπάτια και νερόλακκοι. Καλό είναι να μην έχει βρέξει όταν θα επισκεφθείτε, για να μην υπάρχουν πολλά νερά. Επίσης χρήσιμα είναι ορειβατικά παπούτσια, γιατί θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε τα τσιμέντα που έχουν σκαφτεί από το νερό.

Ανεβαίνοντας το ρέμα μετά την Τατοΐου, είδαμε στα αριστερά μας την πίσω πλευρά της βασιλικής κατοικίας στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 18. Το κτίριο χτίστηκε τη δεκαετία του 1930, και ήταν η θερινή κατοικία της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά της Ελλάδος Αλέξανδρου (1893-1920), ενώ αργότερα λειτούργησε σα ξενοδοχείο.

Λίγα μέτρα πιο πάνω, κάτω από πλατάνια, και ανάμεσα σε ξερολιθιές χτισμένες σε ποικίλες εποχές, συναντήσαμε το σπήλαιο. Τον Νοέμβριο του 2022 που το επισκεφτήκαμε, το δάπεδο του σπηλαίου έμοιαζε να έχει ανέβει σε σχέση με φωτογραφίες του Ορεσίβιου, καθώς τα νερά είχαν φέρει άμμο, και το δάπεδο ήταν πιο κοντά στην οροφή. Με μία πρόχειρη έρευνα δεν καταφέραμε να βρούμε τις στοές και τις σφραγισμένες εισόδους που αναφέρονται από τον Ορεσίβιο. Ίσως σε μελλοντική έρευνα να καταφέρουμε να τις φωτογραφίσουμε και εμείς.

Επιστρέψαμε κατεβαίνοντας από τον ίδιο δρόμο προς την οδό Σωκράτους. Υπάρχει και μονοπάτι-έξοδος δίπλα στη γέφυρα της Στροφυλίου, αλλά η ανάβαση μας φάνηκε κάπως απότομη.

www.youtube.com/watch?v=WEOib3NrjVc&ab_channel=d3ly51d
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°4'39"N   23°48'38"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 2 έτη πριν