Goet te Quabeke (Sint-Maria-Lierde)

Belgium / Ost-Flandern / Lierde / Sint-Maria-Lierde / Spende, 20
 boerderij (73), beschermd gebouw, 18e eeuws constructie

Hoeve zogenaamd Goet te Quabeke, ook "Hof te Caesbeke" en "Kruisbeke" (zie Poppkaart van het derde kwart van de 19de eeuw); plaatselijk bekend staand als zogenaamde "Vuldershof" naar de familie De Vulder die de hoeve sinds 1795 pacht van het Gentse OCMW.

Als hoeve met vierkante aanleg minstens opklimmend tot de tweede kwart van de 18de eeuw doch voorgaande geschiedenis voorlopig niet bekend (Gentse abdijhoeve geweest of van ander abdijgoed afkomstig ?); vermelding van "hove te quaetbecke" te Sint-Maria-Lierde in renteboek van 1611 van de heerlijkheid van Litsau.

Opvallende en grote gesloten hoeve ingeplant op zuidelijke helling van beekvallei (Broekebeek). Verankerde en gewitte baksteenbouw onder snijdende zadeldaken (rode pannen), voornamelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw met toevoegingen ten noorden uit de 19de eeuw. Fraai geheel met gepikte plinten, groengeschilderd houtwerk en sterk gesloten karakter aan de straatzijde. Ruime rechthoekige binnenplaats met centrale mestvaalt. Uitzicht ontsierd door recent toegevoegde zware steunberen van snelbouwsteen.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74275
Nearby cities:
Coördinaten:   50°49'11"N   3°49'17"E
This article was last modified 3 jaren geleden