Уништење Меморијалног комплекса жртвама геноцида над Јерменима и постављање јарбола за заставу Азербејџан (Шуша)

Azerbaijan / Susa / Шуша / ул. Вагифа Джафарова
 трг, парк, flag (en), flagpole (en)

Трг у Шуши где је почетком 80-их година прошлог века постављен парк по имену „Степан Шаумјан и осталих 26 бакуских комесара“. У парку је била чесма са базеном, бисте тројице припадника 26 бактинских комесара, младице и клупе. Парк је тешко оштећен током непријатељстава 1992. Након пораза азербејџанске војске и преласка града под контролу непризнате Републике Арцах, одлучено је да се парк обнови и успостави Спомен-обележје жртвама Јерменски геноцид у Османском царству. Парк је био омиљено одмориште грађана све до азербејџанске агресије 2020. године. 7. новембра 2020. град долази под контролу уједињене групе трупа:
1) Турске специјалне снаге и милитанти организације "сиви вукови" (бозкуртлер)
2) Азербејџанац В.С. под контролом турских генерала
3) терористичке групе које се састоје од плаћеника које су регрутовале турске специјалне службе (сиријски Туркомани, Пакистанци, Либијци, Украјинци).
Јерменски споменици у Шушију се вандализирају. Један од небројених вандалских чина било је уништавање Спомен-обележја жртвама геноцида над Јерменима у Шуши (у Турској и Азербејџану жестоко се негира сама чињеница овог геноцида). Уследило је преименовање улица и квартова у турском стилу. На пример: Арам Манукјан - Кемал Ататурк, Прошјан - Вагиф Џафарова, Казанчецоц - Аслсна Гашарова, Гарегин Нжде - Табриз. Као и пре 100 година након физичког и културног геноцида над Јерменима, ове акције нису наишле на одговарајућу осуду светске заједнице, само су поједине организације подигле своје гневне протесте и владе република Јерменије и Арцаха. УНЕСКО се осврнуо на смешан аргумент: "... власти АР не дозвољавају нам да до наведених објеката..."
Дакле, у нашем "цивилизованом" свету границе су исцртане - црвеном бојом, као и пре 100 година.
А на месту спомен обележја сада је постављена застава АР.
Nearby cities:
Координате:   39°45'24"N   46°44'36"E
This article is protected.
  •  235 Km
Array