Hoeve Waterhof (Balegem)

Belgium / Ost-Flandern / Zottegem / Balegem / Walzegem, 33
 boerderij, beschermd gebouw, 17e eeuwse constructie

Achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, zogenaamd "het Waterhof" of het "Hof de Volderstraat", voorheen met stokerij (gesloopt). Toegangsdreef vanuit het noordwesten, afgeboord door populieren deel uitmakend van de landschappelijk waardevolle omgeving. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schilden zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde (vroeger gesloten).

Toegangspoort met doorrit naar het binnenerf in de grootste vleugel aan de noordwestelijke erfzijde, tussen het woonhuisgedeelte (ten zuidwesten) en de dwarsschuur (ten noordoosten). Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675; geprofileerde booglijst, en platte sluitsteen. Rechthoekige schuurpoort met zandstenen hoekblokken rechts en houten latei. Merkwaardig schuurgebint.

Oorspronkelijk boerenhuis van één bouwlaag en vier traveeën met ten zuidwesten aansluitende in de 19de eeuw toegevoegde woning van twee bouwlagen en vier traveeën, op kelderverdieping. Buitengevel met doorlopende hoge sokkel met gepikte plint en zandstenen afzaat. Twee kleine segmentboogvensters boven elkaar in de eerste travee met opkamer. Voorts drie rechthoekige vensters, waarvan het eerste met sponning, onder houten latei. Tweede woning met getoogde vensters en brede getrapte daklijst. Naar het zuidoosten georiënteerde erfgevel van het oud boerenhuis met hoge gecementeerde plint voorzien van een smalle rechthoekige kelderdeur rechts, een keldergat links en een pomp tegen de haardtravee. Rechthoekige vensters van verschillende hoogte, waarvan twee met sponning. Lage rechthoekige deur in een gepikte bakstenen omlijsting met oren, voorzien van een dubbele bordestrap en onder een breed, geschoord pannen afdak. Bewaarde houten zoldering met moerbalk op console en uitgesneden stermotieven op de balkzool.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36730
Nearby cities:
Coördinaten:   50°53'59"N   3°48'33"E
This article was last modified 3 jaren geleden