Αστακιδονήσια | βράχοι, νησίδα

Greece / Dodekanisos / Karpathos /
 βράχοι, νησίδα
 Ανέβασμα φωτογραφίας

Τα Αστακιδονήσια είναι σύμπλεγμα τεσσάρων νησίδων και βραχονησίδων των Δωδεκανήσων στο Καρπάθιο πέλαγος, το οποίο και βρίσκεται βόρεια της Κάσου και βορειοδυτικά της Καρπάθου. Πρόκειται για την Αστακίδα (με έκταση 0,984 τ.χλμ.), το Αστακιδόπουλο ή Ατσακιδόπουλο, τον Φωκά ή Σιάλ ή Σύλα (0,025 τ.χλμ.) και το Νήμο. Όλες οι νησίδες του συμπλέγματος με το ΦΕΚ τευχ.Α - αρ.φ.60 - 31/3/2011 περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι ακατοίκητα και η μεν Αστακίδα έχει απογραφεί στο δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου ενώ το Αστακιδόπουλο στη δημοτική ενότητα Ολύμπου του δήμου Καρπάθου.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από καρστικούς σχηματισμούς [ασβεστόλιθοι της ζώνης Τρίπολης-Γαβρόβου] ηλικίας 200-100 εκ.ετών και περιβάλλεται από βαθιά θάλασσα. Νοτιοδυτικά από τα Αστακιδονήσια υπάρχει ένας μοναδικός οικότοπος για την θαλάσσια ζωή, η δυτική τάφρος της Καρπάθου με βάθη που ξεπερνάνε τα 2500μ. Πρόκειται για μία σημαντική τεκτονική δομή με υποθαλάσσια όρη και φαράγγια που έχουν δημιουργηθεί από την δραστηριότητα των γειτονικών ρηγμάτων.
Οι νησίδες αποτελούν προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2004 [με κωδικό GR4210011].Η γεωγραφική απομόνωση τους τα καθιστά σημαντικό μέρος ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά και περιοχή αναπαραγωγής για τα θαλασσοπούλια. Η χλωρίδα χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδημικών ειδών. Η βλάστηση χαρακτηρίζεται από φρύγανα και στην παράκτια περιοχή από αλόφυτα. Μεγάλη οικολογική αξία έχουν τα λιβάδια της θάλασσας [Posidonia oceanica] στη θαλάσσια περιοχή της Αστακίδας. Στις νησίδες φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών, όπως Μαυροπετρίτης [Falco eleonorae] και Audouin [Larus audouinii]
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   35°53'25"N   26°49'33"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 5 έτη πριν