Училище (Київ)

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ
 історичний шар  Додати категорію
 Завантажити фотографію

Слобідка на Трухановому повністю завдячує непересічній особистості Д.С. Марголіна. Саме його зусиллями на острові з нагоди 50-річчя Товариства пароплавства, яке відзначали 1908 р., зведено двокласну школу з майстернями, що розмістилася у кам’яній будівлі, виконаній у стилі модерн (Дзівалтовський, 2004).

Міська дума задовольнила прохання щодо виділення землі під школу й 21 квітня 1908 р. надала під школу ділянку площею 980 кв. саженів. Будували школу швидко і вже 30 червня наступного року голова училищної комісії В.В. Солуха доповів на засіданні думи: прийняти зведену двокласну будівлю школи у відання міста. Її зведення коштувало Марголіну 30 тис. руб., і, окрім того, 2-ге товариство пароплавства зобов’язувалося виділяти 2500 руб. на утримання закладу. Натомість воно просило виділити такого ж розміру ділянку для потреб пароплавства у компенсацію за використану під школу та назвати школу іменем Марголіна, з призначенням його попечителем школи. Після його смерті таку функцію мав виконувати старший у родині Марголіних. Та міська дума не підтримала Марголіна і не виявили вдячності. У таких умовах училище прийняло до свого відання Київське благодійне товариство. Воно ж висловило Марголіну подяку. Попечителем училища став дійсний статський радник Т.Г. Лубенець.

До відання міста училище перейшло лише 9 січня 1918 р. В акті передачі було вміщено опис будівлі. Зокрема, вказано, що училище: «розміщується у власному мурованому будинку на верхньому поверсі, а учбова майстерня у нижньому напівповерсі того самого будинку та прибудованій мурованій кузні. Приміщення училища складається з трьох великих класних кімнат (15х9 аршин), учительської кімнати, рекреаційного коридору, двох роздягалень, двох передніх, приміщення для служителя та вбиралень. На подвір’ї – будинок з п'яти – та трикімнатною квартирою для працюючих в училища та майстерні».
На початку року в училищі навчалися 97 учнів, у майстерні – 48. Окрім того, у післяобідній час в училищі займалися однокласні училища № 74 (російське) та № 88 (українське) (Ковалинський, 2008). З 1910 р. Товариство постійно опікувалося навчанням дітей робітників пароплавства (Дзівалтовський, 2004).

www.myslenedrevo.com.ua/files/MDr/sci/kyiv/islands/3-1P...
Міста поруч:
Координати:   50°27'51"N   30°32'9"E
Ця сторінка востаннє змінена 7 місяців тому