Одаєвський млин (Сарни) | занедбаний, закинутий об'єкт, водяний млин, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1840-х рокiв, цегляний стиль

Ukraine / Cherkaska / Khrystynivka / Сарни
 занедбаний, закинутий об'єкт, водяний млин, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1840-х рокiв, цегляний стиль
 Завантажити фотографію

Пам’ятка промислової архітектури ХІХ століття. Збудований у 1846 році поміщиком Марком Сарнецьким разом з уманськими купцями-євреями Позенами. У євреїв не було права мати землю, тому звели споруду на 30 сотках заболоченого берега річки Одаї (мужику, який тримав берег для сінокосу, подарували пару коней, віз та збрую, щоб мовчав). Млин підтоплювався водою, яку періодично відкачували. Назвали його Одаєвським, щоб не носив мужицької назви Охрімівського. Розміри будівлі – 42 х 13 метрів, половина споруди має 3 поверхи, інша частина – 2. Будівельний матеріал – високоякісна міцна цегла, при кладці якої у розчин добавляли яєчні білки. Устаткування було придбане в Голландії: 3-тонний маховик, трансмісію. Спочатку 3 камені приводили в рух коні, а пізніше – австрійський паровик з численними трансмісіями. Підмурок, на яких містилося 10 штирів для підтримки двигуна, зберігся до сьогоднішнього часу. Млин виробляв високосортне борошно. Була обладнана олійниця, яка теж виробляла високоякісну продукцію із соняшникового насіння. Успішно працювала також крупорушка.

У 1919 році млин був націоналізований, своє значення втратив: працював лише на потреби району. В першій половині 1980-х років млин припинив роботу.
Міста поруч:
Координати:   48°55'35"N   29°55'54"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому