Jiezno dvaro sodyba

Lithuania / Kauno / Jieznas /
 Sodyba, Lietuvos paveldas
 Įkelti nuotrauką

Sodybos kompleksą sudaro išlikę rūmų, kumetyno ir ūkinis pastatai.
XIV amžiaus pabaigos - XV amžiaus pradžios istorininiuose šaltiniuose minima, kad Jiezne buvo didžiojo kunigaikščio dvaras. 1495 metais Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras dvarą dovanojo savo žmonai Elenai, o ši Žygimanto Senojo valdymo metu (1507 metais) dvarą dovanojo savo sekretoriui Motiejui Mikitiničiui Holovčinskiui. Nuo to laiko dvarą valdė įvairios bajorų giminės.

Dvaro rūmų perstatymas ir išplėtimas pradėtas po 1747 metais įvykusių Antano Mykolo Paco ir Teresės Barboros Radvilaitės vestuvių, panaudojant Radvilaitės kraitį. Rūmai baigti iki 1774 metų. Visoje to meto Lietuvos-Lenkijos valstybėje rūmai garsėjo didingumu, prabangiu barokinio interjero puošnumu, turtingumu ir brangumu. Rūmų autorius nežinomas, architektūrinė išraiška nebuvo vientisa, nes statybai panaudoti ankstesni pastatai. Prie rūmų buvo parkas.

Po 1831 metų sukilimo Pacai pasitraukė į užsienį, rūmus valdė valstybinis nuomininkas. 1837 metais Jiezno gaisro rūmai sudegė ir prasidėjo rūmų nykimas. 1952-1953 metais rūmų korpusui buvo užstatytas trečias aukštas, pakeista plano struktūra ir pastatas pritaikytas vidurinei mokyklai.
kvr.kpd.lt/#/static-heritage-detail/BDDECD87-56F4-42F2-...
www.lzinios.lt/Istorija/dinges-lietuvos-versalis/240163
Artimiausi miestai:
Koordinatės:   54°35'48"N   24°10'42"E
Šis straipsnis paskutinį kartą buvo pakeistas Prieš 6 metus