Будинок культури ім. Катерини Рубчакової (Чортків)

Ukraine / Ternopilska / Chortkiv / Чортків / вул. Івана Франка, 1
 громадський центр/клуб, споруда 1912 року
 Завантажити фотографію

Побудований в 1908-1912 роках на кошти польського населення міста з ініціативи тодішнього бургомістра Чорткова Людвіка Носса, і слугував центром розвитку культури та спорту у місті й повіті. Війна перешкодила реалізувати подальші плани і аж у 20-х роках минулого століття, коли відновлена Польська держава в західноукраїнських землях остаточно утвердила своє політичне панування, в цьому приміщенні почав діяти драматичний колектив любителів сцени. Було організовано військово-спортивне товариство “Сокіл”, де юнакам прищеплювали навики військової виправки і стрільби.
В будинку було дві зали: “Театральна”, де не тільки ставилися вистави, але й відбувалися урочисті збори, наради, імпрези тощо; і спортивна, де крім заходів “Сокола”, відбувалися уроки фізкультури для учнів польської та української гімназій, так як в цих навчальних закладах спортивних залів не було.

У цьому будинку ставилися не лише вистави місцевих аматорів, а й драматичних колективів зі Львова, Любліна, Станіслава (Івано-Франківська), Дрогобича, Тернополя, Перемишля. Серед них - театральні колективи Стадника і Карабіневича, який, до речі, в післявоєнні роки очолював наш Будинок культури. Були тут також бібліотека з читальним залом, книгарня, клуб так званого товариства Касинового, де можна було у вільний час пограти в шахи, шашки, більярд, доміно; був повітовий відділ подільського туристично-краєзнавчого товариства, що виконував функції екскурсійного бюро.

У 1991 році з нагоди 110 річниці від дня народження К. Рубчакової районному Будинку культури присвоєно її ім’я і споруджено пам’ятник ( скульптор Д. Стецько).
Фото: web.archive.org/web/20161023172821/panoramio.com/photo/...
Тел. +380 (3552) 2-19-20
Міста поруч:
Координати:   49°1'11"N   25°47'36"E
Ця сторінка востаннє змінена 2 років тому