Batterij WN Karthauserdünen | De Tweede Wereldoorlog 1939-1945, bunker, beschermd gebouw, 20e eeuwse constructie

Belgium / West-Flandern / Nieuwpoort / Nieuwpoortsteenweg
 De Tweede Wereldoorlog 1939-1945, bunker, beschermd gebouw, 20e eeuwse constructie
 Een foto toevoegen

De restanten van de Kustbatterij WN Karthauserdünen of de ex kustbatterij Groenendijk Plage van de landmacht zijn gelegen aan het kruispunt Kinderlaan - Toekomstlaan - Nieuwpoortse Steenweg nabij nummer 105 in Oostduinkerke.

Rond het kruispunt van de N396 en de N365 ligt deze grote bunkersite. De grootste concentratie ligt net ten noorden van het kruispunt, naast de weg. Deze site was de eerste opstelling van de leger kustbatterij Groenendijk Plage. Zoals de andere leger kustbatterijen stond deze op bijna twee kilometer van de kust.

Al in 1941 was er op deze plaats een batterij gelegen, de 1e batterij van HKAA 826 met zes 15.5 cm kanonnen. In 1943 werd ze verplaatst naar de kustlijn waar ze op dezelfde lijn stond als de marinebatterijen (Stp Von der Tann of HKB Groenenwijk Plage). In het najaar van 1943 werd ook de eenheid hernoemd de Abteilung werd dan Abteilung I van HKAR 1240. Men vindt hier twee soorten Wellblech bunkers voor manschappen terug, alsook verschillende kleine constructies voor opslag of munitie. De aanwending van deze dunwandige, kwalitatief slechte bunkers toont eens te meer aan dat de landmacht weinig of geen ervaring had met kustbatterijen en/of dat ze er niet in geïnteresseerd waren.
Nearby cities:
Coördinaten:   51°7'48"N   2°43'20"E
This article was last modified 5 jaren geleden