Ηρακλειά (νησίδα)

Greece / Kiklades / Ios /

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων με επιφάνεια 18,078 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται στα νότια της Νάξου και απέχει 18 ναυτικά μίλια από τη Χώρα της Νάξου (περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά διαδρομής με το πλοίο της γραμμής) και 2,5 ναυτικά μίλια από τα νότια ακρωτήρια Γαϊτάνι και Κατωμέρι της Νάξου. Η Ηρακλειά έχει 151 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς: τη Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.
Η Ηρακλειά προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Δεν έχει έντονη νυκτερινή ζωή, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήσυχους περιπάτους ή καταδύσεις για να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό. Το λιμάνι διαθέτει πόσιμο νερό για την εξυπηρέτηση των επιβατών των σκαφών που το προσεγγίζουν. Το νησί διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο. Στην Ηρακλειά δεν υπάρχει σταθμός βενζίνης ούτε τραπεζική εξυπηρέτηση. Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και το νησί φημίζεται για τα νόστιμα παραδοσιακά του τυριά, τα κρέατα (κατσίκι, αρνί και χοιρινό), τη φάβα και το θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας. Τους θερινούς μήνες αρκετοί κάτοικοι της Ηρακλειάς ασχολούνται με τον τουρισμό.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   36°50'42"N   25°26'54"E

Σχόλια

  • Η Ηρακλειά ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες και βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη χώρα της Νάξου (1 ώρα απόσταση με το πλοίο). Έχει εμβαδόν 18,078 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν 2 οικισμοί: ο Aγιος Γεώργιος όπου βρίσκεται και το λιμάνι και η χώρα του νησιού, η Παναγιά. Οι 2 οικισμοί ενώνονται με ασφαλτόδρομο μήκους 4 χιλιομέτρων. Η Ηρακλειά έχει 115 κατοίκους. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην Ηρακλειά Η Ηρακλειά προσφέρει ήσυχες διακοπές και είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε μακριά από το άγχος, το μποτιλιάρισμα και το καυσαέριο των πόλεων. - Δεν υπάρχουν τράπεζες, εξυπηρετούμαστε από τη Νάξο. - Δεν υπάρχει βενζινάδικο. - Δεν υπάρχει κάμπινγκ. - Δεν υπάρχουν αρχές εκτός από τον Κοινοτάρχη. - Δεν υπάρχουν λεωφορεία ή ταξί. - Υπάρχει ένα ιατρείο και ένα ιατρικό εξεταστήριο και διαθέτουμε 2 γιατρούς. Πώς θα πάτε στην Ηρακλειά Υπάρχουν δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά για Ηρακλειά 4 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Από τη Νάξο για Ηρακλειά υπάρχει το EXPRESS SCOPELITIS καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και από Οκτώβρη μέχρι Μάιο κάθε μέρα εκτός από Τρίτη και Παρασκευή. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε τo ναυτικό πρακτορείο: ''Αιγαίο-Μέλισσα'' υπεύθυνος Ευάγγελος Γαβαλάς τηλ. 22850-71561 και 71539. Τουριστικά Γραφεία Ναυτικό πρακτορείο''Αιγαίο'' Το ναυτικό πρακτορείο''Αιγαίο'' είναι το κατάλληλο μέρος για σας. Μαζί θα οργανώσουμε τα ναυτικά σας ταξίδια. Προμηθεύουμε εισιτήρια για όλα τα πλοία και οργανώνουμε ναυτικά ταξίδια. Tηλ: 2285-71561, 71539, 74186 Fax: 2285-71561
  • Χρήσιμα τηλέφωνα (κωδικός περιοχής 22850): Κοινοτικό γραφείο: 71545, 74184 Πρώτες βοήθειες: 71388 Λιμεναρχείο: 22300