Bejaardenhof Mariadal (Temse)

Belgium / Ost-Flandern / Temse / Mariadal
 alleen de omtrekgrens tekenen, beschermd gebouw, bejaarden(te)huis, -home, -centrum, -hofje, woonzorgcomplex, -centrum, serviceflat, 20e eeuwse constructie
 Een foto toevoegen

Hof met 28 bejaardenwoningen en gemeenschapslokaal, in 1965 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Bouwmaatschappij van Temse naar plannen van architect Rik De Ryck en stedenbouwkundige Arthur Canfyn uit 1961.

In 1965 bouwde de sociale huisvestingsmaatschappij Bouwmaatschappij van Temse 28 bejaardenbungalows, een gemeenschapslokaal en een administratief gebouw met twee appartementen, naar plannen van architect Rik De Ryck en stedenbouwkundige Arthur Canfyn uit 1961. In 1986-1987 werd het gemeenschapslokaal omgebouwd tot twee bejaardenwoningen (Mariadal 10-10A).

Typisch hof van laagbouw bejaardenwoningen rond een parkje met vijver. Aan de oost- en westzijde bevinden zich rijen van respectievelijk twaalf en acht woningen, aan de noordzijde een rij van vier woningen en een vrijstaand gemeenschapslokaal, aan de zuidzijde vier woningen, per twee gekoppeld. De woningen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar en hun architecturale vormgeving is modernistisch getint, met referenties naar de expo-stijl. De huizen hebben een bakstenen parement met breuksteen voor de zijgevels en bepaalde accenten, onder een schilddak met brede overstek die fungeert als luifel. Afhankelijk van de ligging van de huizen is de hoogste (woningtype C en D) of net de laagste gevel (woningtype A en B) als voorgevel uitgewerkt. De voordeuren van de woningen type C en D worden geaccentueerd door schuin geplaatste deuromlijstingen die aansluiten bij de overstek. De voorgevels werden met ajour-uitgewerkte baksteenpatronen gedecoreerd.
id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302121
Nearby cities:
Coördinaten:   51°7'44"N   4°12'51"E
This article was last modified 7 jaren geleden