Пам'ятка природи "Оголення Авіловської свити біля села Скельове"

Ukraine / Donetska / Myronivskyy /
 скелі, пам'ятка природи

Геологічна пам'ятка природи місцевого значення - 5,0 га. Як пам’ятка природи територія затверджена рішенням виконкому Донецької обласної Ради депутатів трудящих №310 від 21.06.1972 з метою збереження оголення вапняків Авіловської свити.
Авіловська свита оголена в карьєрі, з якого видобувалися вапняки. Об’єкт розташований на північно-східній околиці селища Луганське Артемівського району на території Миронівських кар’єрів.
З точки зору геологічної науки оголення Авіловської свити становить великий стратиграфічний інтерес. Геологічним утворенням свити близько 300 млн років. Їх відносять до так званого кам’яновугільного періоду історії нашої планети. Саме тоді на території нинішнього Донбасу в умовах прибережних низинних боліт біля прадавнього теплого моря у великій кількості накопичувалася органічна речовина із залишків прадавніх рослин — лепідодендронів, папоротей, каламитів.
Поклади Авіловської свити відносять до пізньої епохи кам’яновугільного періоду, коли почалися зміни як кліматичних, так і ландшафтних умов. Все це й відображено у характері покладів Авіловської свити. Насамперед її розтин відрізняється від нижче залягаючих і старших за віком свит відсутністю вугільних пластів робочої потужності. Окрім того, в розтині свити зростає кількість пластів пісковиків та червонозабарвлених глинистих покладів.
Між піщано-глинистими відкладеннями трапляються прошарки вапняків. Один з них оголюється на заповідній площі. Ці прошарки є свідченням наступу прадавнього моря на прибережні болота та їх затоплення. Такі наступи моря (трансгресії) повторювалися у кам’яновугільну добу неодноразово, що і позначається появою у розтині кам’яновугільних покладів вапнякових прошарків.
Міста поруч:
Координати:   48°26'26"N   38°19'19"E
Ця сторінка востаннє змінена 7 років тому