Ιερά μονή Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας Πηλίου (Αγία Τριάδα) | εκκλησία, ιστορικό, μοναστήρι, Ορθόδοξη Εκκλησία

Greece / Magnisia / Kala Nera / Αγία Τριάδα
 εκκλησία, ιστορικό, μοναστήρι, Ορθόδοξη Εκκλησία
 Ανέβασμα φωτογραφίας

Η Μονή Αγίας Τριάδας, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, απέχει μόλις 2,5 χλμ. από την Άνω Γατζέα και 20 χλμ. από το Βόλο. Η Mονή δεσπόζει από μακριά, κτισμένη πάνω σε λόφο, με υψόμετρο 240 μέτρων, με εκπληκτική θέα προς τον Παγασητικό.

Βρίσκεται στην περιοχή «Παλαιόκαστρο» ή «Παλιόκαστρο» που πήρε την ονομασία της από το Ενετικό Κάστρο που βρίσκονταν εκεί, το οποίο καταστράφηκε από τους Καταλανούς το 1310. Η Μονή πλαισιώνεται από ελαιώνες, ενώ ο χαρακτηριστικός πύργος στη βόρεια πλευρά της, δίνει την εντύπωση του κάστρου στη Μονή.

Ο Ιερός Ναός αποτελείται από ένα μονόχωρο καμαροσκεπή χώρο μικρών διαστάσεων, ενώ η παλαιότερη μορφή του έχει αλλοιωθεί από πρόσθετες εργασίες. Στο εσωτερικό της υπάρχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο που αποτελεί σύγχρονη προσθήκη. Επιπλέον εντοπίζεται εκθεσιακός χώρος με διάφορα εκθέματα από τα οποία ξεχωρίζει ένα δισκοπότηρο με χαραγμένη τη φιγούρα του ιδρυτή της Μονής Νικολάου Γεωργίου Τζιώρτζου ή Τσουρτσή, αλλά και το έτος χορηγίας του δισκοπότηρου.

Στο χώρο της Μονής υπάρχουν 3 παρεκκλήσια: του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και των Αγίων Μυροφόρων. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ο σταυρός ύψους 12 μέτρων με προσανατολισμό προς τη πλευρά της θάλασσας.

Η Mονή εγκαταλείφθηκε το 1963 όταν και ο τελευταίος από τους μοναχούς επέστρεψε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Μετά από 26 χρόνια, το 1989 η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας έστειλε αποστολή μοναστικής αδελφότητας δίνοντας πάλι ζωή στους χώρους της Μονής. Σήμερα, η αδελφότητα αριθμεί 5 μοναχούς.

Τηλ. μονής: (+30) 24230-22504 www.monastiria.gr/thessalia/nomos-magnisias/iera-moni-a...

Καστρολογος-Κάστρα της Ελλάδας: www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=gatzea

Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Χατζηνικολάου -ιερά Μητροπόλις Δημητριάδος+Αλμυρού. imd.gr/site/catalog/poi/17/152

"Βολές" της Μονής Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας Βόλου κατά της «Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών» της Ι.Μ. Δημητριάδος
www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=659

Φωτογραφίες: www.golden-greece.gr/politismos/agias_triados_ano_gatze...

Εναέρια κινηματογράφηση: www.youtube.com/watch?v=lxy-PJkq_J4


†ΒΒΒΒ†HOC VINCES†ΙCXC ΝΙΚΑ†
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   39°19'14"N   23°6'21"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 8 έτη πριν