Αρχαίο Λεόντιο - Antica Leontio

Greece / Ahaia / Khalandritsa /
 αρχαιολογικός χώρος  Προσθήκη κατηγορίας
 Ανέβασμα φωτογραφίας

Το 280 π.χ. δώδεκα αρχαίες πόλεις της Αχαΐας συνασπίζονται και δημιουργούν ένα σύνδεσμο, την Αχαϊκή Συμπολιτεία, για να προωθούν τέλος πάντων καλύτερα τα συμφέροντα της περιφέρειας τους τις δύ-3κολες εποχές που η αρχαία Ελλάδα μοιράζεται στους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μία από τις πλέον σημαντικές αυτές πόλεις ήταν χτισμένη πάνω στους χαμηλούς λόφους που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τη σημερινή Άνω Βλασία, στην περιοχή που οι χωρικοί εύστοχα ονομάζουν Καστρίτσι. Η πόλη αυτή ήταν το Λεόντιο (οι ιδρυτικές πόλεις ήταν οι: Πάτρα, Δύμη. Φαραί, Τριταία. Αίγιον, Αίγειρο, Πελλήνη, Βούρα και Καρύνεια) και η στρατηγική της σημασία για τα συμφέροντα της Αχαϊκής Συμπολιτείας ήταν ότι βρισκόταν χτισμένη ακριβώς πάνω στα σύνορα Αχαΐας και Αρκαδίας (η Άνω Βλασία και όλα τα Καλαβρυτοχώρια ανήκαν τότε στην Αρκαδία).
Το Λεόντιο, αν και ήταν ακμαία και ισχυρή πόλη, είχε ωραία σπίτια και θέατρο, δυστυχώς έμεινε περισσότερο γνωστό ως γενέτειρα ενός μεγάλου προδότη της ελληνιστικής εποχής. Αυτός ήταν ο Καλλικράτης. ο οποίος ήταν κάποτε στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, αλλά δυστυχώς δεν τιμούσε το αξίωμα του. Γι΄ αυτό και ο Παυσανίας τον ονομάζει «κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας». Ο εν λόγω «δαίμονας» ήταν στρατηγός την εποχή που οι Ρωμαίοι έκαναν ένα λυσσαλέο αγώνα για να κατακτήσουν την αρχαία Ελλάδα, οπότε βρήκαν άριστο συνεργάτη στο πρόσωπο του Λεοντίσιου Καλλικράτη, ο οποίος - με το αζημίωτο φυσικά-συνεργάστηκε μαζί τους για την καταστροφή και των Αχαιών και της Ελλάδας. Κατάφερε μάλιστα να στείλει πάνω από 1.000 επιφανείς Έλληνες σιδηροδέσμιους στη Ρώμη, κατασυκοφαντώντας τους ότι συνεργάστηκαν με το Μακεδόνα βασιλιά Περσέα (τον κύριο αντίπαλο των Ρωμαίων στην Ελλάδα). Οι αδίκως συλληφθέντες στάλθηκαν εξορία σε χωριά της Σικελίας και μόνο το ένα τρίτο από αυτούς επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια. Ο άτιμος ο Καλλικράτης δεν απόλαυσε για πολύ την προδοσία του και πέθανε εν πλω πηγαίνοντας στη Ρώμη με τους Ρωμαίους συνεταίρους του.
Το Λεόντιο άκμασε ιδιαίτερα τον 4ο π.Χ. αιώνα και παρότι ήταν οχυρωμένο με τείχη και κυκλικούς και τετράγωνους πύργους, καταστράφηκε στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, πιθανότατα από το Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Ε΄.
Για χρόνια πολλά οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν το Λεόντιο στους νότιους πρόποδες του Παναχαϊκού. Το 1958 όμως μια σύντομη ανασκαφή του αρχαιολόγου Ν. Γιαλούρη στο λόφο Καστρίτσι έφερε στο φως το κοίλο του θεάτρου, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλαγιά του λόφου, μέσα από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Το θέατρο του Λεοντίου ήταν σχετικά μικρό και σήμερα έχουν αποκαλυφθεί εννέα σειρές εδωλίων ενώ οι ανώτερες σειρές ήταν μάλλον λαξευμένες στο βράχο. Οι πάροδοι του θεάτρου σώζονται σε ύψος δύο μέτρων, ενώ στον υπόλοιπο ελάχιστο ανασκαμμένο αρχαιολογικό χώρο έχουν αποκαλυφθεί λείψανο των οχυρώσεων και των πύργων της ακρόπολης και ερείπια τριών μεγάλων κτιρίων.
Αν και δεν είναι μείζονος σημασίας αρχαιολογικός χώρος, το Λεόντιο είναι αρχαία τοποθεσία υψηλής αισθητικής αξίας. Θα το βρείτε ευκολότατα ακολουθώντας την πινακίδα πάνω στον κεντρικό ασφαλτόδρομο Καλαβρύτων-Πατρών. Ένας σύντομος χωματόδρομος σας φέρνει σε ένα πλάτωμα με παχύ γρασίδι και στη συνέχεια τα πολλά μονοπάτια θα σας τριγυρίσουν στις πλαγιές του λόφου. Εκεί. ανάμεσα στο λιγοστό πράσινο, τις σκόρπιες στουρναρόπετρες και το ζεστό κοκκινόχωμα, βρίσκεται κρυμμένο το αρχαίο θέατρο του Λεοντίου.
Από τα πέτρινα εδώλιά του θα δείτε ό,τι έβλεπαν οι αρχαίοι Λεοντιείς: το εκτυφλωτικό προσκήνιο της αχαϊκής φύσης, τα σκοτεινά ελατοδάση του Ερύμανθου στεφανωμένα από τις χιονισμένες κορυφές, τη σκιερή κοιλάδα του Σελινούντα, η βουή του οποίου μαζί με το αεράκι και τα πουλιά είναι σήμερα οι μοναδικοί ήχοι που θα σας συντροφεύουν εκεί. Ολόγυρα, μέσα στις άσπρες πέτρες, καμιά τούφα με πουρνάρια καταφέρνει να νικήσει την αγριάδα του τόπου, την οποία βέβαια νίκησαν καλύτερα οι Λεοντιείς φτιάχνοντας εδώ και πόλη και πολιτιστικό χώρο.

www.vlasia.gr/ancient_leontio.html
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°1'39"N   21°54'42"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 8 έτη πριν