Wikimapia is a multilingual open-content collaborative map, where anyone can create place tags and share their knowledge.

Kasteel Van Beersel (Beersel)

Belgium / Flamisch Brabant / Beersel / Lotsestraat, 63
 kasteel, ruined castle (en), beschermd gebouw, 13th century construction (en)

Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige aanleg gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant in het lage moerasachtige gebied van de Zennevallei, ten westen van het op de heuvel ingeplante dorp.
Vermelding van heren van Beersel vanaf de tweede helft van de 12de eeuw, opgevolgd door Godfried van Helleke, drossaard van Brabant (van 1303 af), die doorgaans als oprichter van de huidige burcht wordt beschouwd (circa 1300). Via een huwelijk kwam het goed tijdens het derde kwart van de 14de eeuw in het bezit der Witthems die steeds de Brabantse en later de Boergondische koers volgden en dan ook Maximiliaan van Oostenrijk steunden gedurende de troebelen van het laatste kwart van de 14de eeuw. Bestormingen door de opstandige Brusselaars in 1488 en 1489 en uiteindelijke inname van de burcht na geconcentreerde aanvallen op de ringmuren die tenslotte instortten.
Wederopbouw van het kasteel van 1491 af en tijdens het begin van de 15de eeuw en oprichting van de heerlijke woning palend aan de zuidtoren. Het goed bleef in het bezit der Witthems tot de 17de eeuw maar het kasteel zelf werd niet meer bewoond van midden 16de eeuw af. Verheffing tot baronie in 1649 en later eigendom der van Arenbergs en de Merodes (vanaf de 19de eeuw). Het kasteel werd in 1928 geschonken aan de "Vereniging Vrienden van het Kasteel" en in 1932 overgedragen aan de "Koninklijke Vereniging van Historische Woonsteden". Het gebouw was inmiddels vervallen tot een melancholische, romantische ruïne dat als getuige der verre, duistere middeleeuwen, historici, tekenaars en dichters uit de 19de eeuw fel aansprak en inspireerde en dan ook werd opgetekend, gepubliceerd als lithografie en in gedichten bezongen, onder meer door Victor Hugo na zijn bezoek in 1877. Grosso modo behouden volumes van torenrompen (drie verdiepingen) en weergangen.

inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/38873
Nearby cities:
Coördinaten:   50°45'56"N   4°17'59"E