Igumanova palata (Београд) | listed building / architectural heritage (en), 1938_construction (en)

Serbia and Montenegro / Central Serbia / Belgrade / Београд / Теразије, 31
 listed building / architectural heritage (en), 1938_construction (en)

Игуманова палата је позната зграда на Теразијама у Београду. Саграђена је 1938. године у стилу модернизма а према пројекту архитеката Петра и Бранка Крстићa. Подигао ју је Сима Андрејевић Игуманов (1804-1882), српски трговац и велики добротвор.
Зграда је 1977. године проглашена за споменик културе града Београда.
На фасади зграде налази се натпис: „Задужбина Симе Андрејевића Игуманова Призренца“. Пошто је Сима 1872. године у Призрену саградио Богословско-учитељску школу, подигао је ову палату на Теразијама како би створио задужбину која би доносила редовне приходе и на тај начин трајно обезбедила рад богословије.
Палата представља модернизовану верзију српско-византијског стила, са широким аркадама у приземљу, вертикално рашчлањеном фасадом на спратовима и декоративним мотивом издуженог лучног отвора. Овај мотив, који своје порекло води из српско-византијског стила, наглашен је на углу и супротстављен формалним одликама касног модернизма - мермерној облози фасаде, низовима правоугаоних прозора на последњем спрату и јакој надстрешници у приземљу. На врху зграде првобитно се налазила скулптура Симе Игуманова са сирочићима, рад вајара Лојзе Долинара.
Nearby cities:
Координате:   44°48'44"N   20°27'43"E
This article was last modified 3 years ago