Заказник "Урочище Плоське"

Ukraine / Donetska / Olkhovatka /
 ліс, заповідник / резерв

Рішення виконкому обл. Ради №310 від 21.06.1972 та №276 від 27.06.1984.
Розташований в кварталах 151–155 Єнакіївського лісництва Горлівського держлісгоспу, займає площу 129 га. Масив створювався в 1914–1915 роках. Дуби мають висоту 16 м, діаметр 24 см (станом на 2010 рік). Землі належали заможному селянинові Гусакову.

Байрачний ліс штучного походження. На всій території безроздільно панує дуб. На частку ясеня, береста та клена татарського припадає всього 2% лісовкритої площі. В глибині балки травостій густий, що складається з кропиви, медунки, ожини, яглиці, копитеня, переліски багаторічної. По схилах багато ясенця, дзвіночків, фіалок. На узліссях і галявинах степові види рослин. Підлісок рідкий, складається в основному з бересклету, свидини і бузини чорної, а в понижених місцях зустрічається калина звичайна, рідко ліщина.

Верхні частини схилу балки покриті степовою рослинністю, а в пониззі розташовані ділянки суходільних і заболочених лук. Тут ростуть дуби, ясени, берези, липи, лісові груші та яблуні, осики, верби, бузина чорна, калина звичайна та інші породи дерев. На узліссях зустрічаються густі зарості терну, шипшини, глоду, вишні степової, дерези чагарникової. Наземний покрив досить рідкісний: навесні багато пролісків, конвалій, копитних, купеня, фіалки, медунки, осоки волосистої. На березі невеликого ставка зростає рогіз широколистий (очерет).
Міста поруч:
Координати:   48°13'8"N   38°22'54"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому