Κάστρο Διδυμοτείχου - Λόφος Καλέ (Διδυμότειχο) | οχύρωση, βυζαντινό, ενδιαφέρον

Greece / Evros / Didimytikhon / Διδυμότειχο
 κάστρο, οχύρωση, βυζαντινό, ενδιαφέρον

Το κάστρο διατηρείται στο μεγαλύτερο μήκος του, με τους 24 πύργους του, κάποιοι από τους οποίους φέρουν μονογράμματα βυζαντινών προσωπικοτήτων ή διακοσμητικά και συμβολικά μοτίβα. Ακόμη μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους μικρούς ναούς και τα αυτοκρατορικά παρεκκλήσια, σε ένα από τα οποία αποκαλύφθηκαν πρόσφατα τμήματα τοιχογραφιών με μοναδικές παραστάσεις φτερωτών αυτοκρατόρων.
Το Κάστρο του Διδυμοτείχου είναι το πιο σημαντικό στην Ελληνική Θράκη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καλέ που δεσπόζει στην πόλη του Διδυμοτείχου
Ιστορία:
Τα δείγματα της οικοδόμησης των τειχών, μαρτυρούν ύπαρξη κάστρου πολύ πριν από τους Βυζντινούς χρόνους. Τα τείχη του Διδυμοτείχου ανακατασκευάσθηκαν και ενισχύθηκαν επί Ιουστινιανού. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η ύπαρξη του Κάστρου, με τη σημερινή του μορφή, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.
Τα τείχη ενισχύθηκαν αργότερα και επί Κωνσταντίνου Ε' το 751. To 1303 έγινε μια ακόμα ενίσχυση η ενισχύθηκαν σημαντικά από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Ταρχανειώτη.
Ήταν έδρα έδρα των αυτοκρατόρων Ιωάννη του Γ΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη του Στ΄ Καντακουζηνού κατά τη διάρκεια των δύο καταστροφικών εμφυλίων πολέμων του πρώτου μισού του 14ου αιώνα. To Διδυμότειχο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1361 και ήταν η πρωτεύουσά τους μέχρι την Άλωση της Πόλης.
Το Διδυμότειχο βαθμιαία έχασε τη γεωστρατηγική του σημασία. Το κάστρο, δεν συντηρήθηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές και υπέστη μεγάλες καταστροφές από ποικίλους επιδρομείς κατά τα βυζαντινά κα μεταβυζαντινά χρόνια, αλλά και από τους Ρώσους, που κατέλαβαν το Διδυμότειχο στους δύο ρωσοτουρκικούς πολέμους το 1829 και το 1878.
Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία:
Τα τείχη που σώζονται έχουν μήκος 1 χλμ και το ύψος τους φτάνει τα 12 μέτρα. Ενισχύονται από κυκλικούς και τετράγωνους πύργους που κάποτε έφταναν τους 24 σε αριθμό. Σε πολλούς από αυτούς τους πύργους παρατηρούμε ενδιαφέροντα μονογράμματα όπως αυτό των Κομνηνών.
Θρύλοι και Παραδόσεις:
Το κάστρο των Διδύμων Τειχών, συνοδεύεται με θρύλους, όπως αυτός με τις Σαράντα Κάμαρες, που βρίσκονται σε δαιδαλώδη διάταξη μέσα στον βράχο πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το κάστρο. Στην πραγματικότητα, το κάστρο διαθέτει δεκάδες λαξευτών σπηλαίων, που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες ή δεξαμενές νερού ή καταφύγια.
πηγή πληροφοριών: www.kastra.eu/

www.thrakiki.gr/didimotixo.htm

www.youtube.com/watch?v=8f2C70457xg
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   41°21'2"N   26°29'17"E

Σχόλια

  • Τι να πω για το κάστρο;Είναι οι ρίζες μας και μας κρατάνε ενωμένους.Είναι η κληρονομιά μας.
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 8 έτη πριν