Δόξα Έβρου

Greece / Evros / Metaxades /

Χωριό του Δήμου Δυδιμότειχου.
Ονομάστηκε "Δόξα" διότι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, πυρπολήθηκε και κατεστράφη σχεδόν ολοσχερώς (2 Απριλίου 1947) και επανοικοδομήθηκε στη δεκαετία του 1950. Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι και τα ευρύματα στην περιοχή μαρτυρούν συνεχή παρουσία από τους Ελληνιστικούς χρόνους. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Δόξης που ανήκει στη δημοτική ενότητα Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 410 κατοίκους.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   41°28'55"N   26°16'55"E

Σχόλια

  • Το 1989 βρέθηκε στην περιοχή άγαλμα γυναικείας μορφής του 2ου π.Χ. αιώνα, το οποίο φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.
  • Επί τουρκοκρατίας το χωρίο είναι γνωστό ως "Μπουγιούκ Τζιαμπαζλάρ" (Buyuk Cambazlar=Μεγάλοι Ζωέμποροι)και Μεγάλο "Τζιαμπάζι" που σημαίνει χώρος ζωεμπορίου, λόγω της αυξημένης κτηνοτροφίας που παρουσίαζε η περιοχή. Μετά την απελευθέρωση (Μάιος 1920) διατηρήθηκε το όνομα "Μεγάλη Τραύα" από το βουλγάρικο "Treva" που σημαίνει χόρτο - λιβάδι. Σε αντισοιχία το σημερινό χωριό Βρύση που βρίσκεται απέναντι, ονομαζόταν "Κιοτσιούκ Τζιαμπαζλάρ" (Kucuk Cambazlar=Μικροί Ζωέμποροι)και Μικρό "Τζιαμπάζι" και στη συνέχεια "Μικρή Τραύα".
  • Υπήρξε αγνώστων μέχρι σήμερα στοιχείων, μεγάλη ρωμαϊκή πόλη στη Δόξα Μεταξάδων. Από την ιστοσελίδα του Δήμου Διδυμοτείχου: http://www.didymoteicho.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=50
  • Σύμφωνα με μαρτυρίες, το χωριό αποτελεί συνέχεια οικισμού (πόλεως;) της Ελληνιστικής - Ρωμαϊκής εποχής, η οποία ήταν κτισμένη στην κοιλάδα της περιοχής "Τσιαϊρια" (Λιβάδια), 1 χλμ. περίπου δυτικά, όπου σήμερα έχει κατασκευασθεί η τεχνιτή λίμνη "Γατούλα". Στην ίδια περιοχή βρέθηκε και το άγαλμα (1989).
  • Μαρτυρίες γεροντοτέρων κατοίκων του χωριού, αναφέρουν ότι κατά την κατάληψη της περιοχής από τους Οθωμανούς (1361), ο οικισμός αριθμούσε περίπου 30 οικογένειες, οι οποίες είχαν μετηκοίσει στη σημερινή θέση από τον παλαιό οικισμό (Τσιαΐρια), λόγω της επιδημίας πανώλης ("πανούκλας") που είχε αποδεκατήσει τους κατοίκους της περιοχής. Κατά τις επιδρομές των Οθωμανών - Τούρκων, οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποιούσαν σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης με παρατηρητές στην "Τούμπα". Μετά την ειδοποίση για επερχόμενη επιδρομή, οι κάτοικοι επεστρέφαν στο "παλιό χωριό" (Τσιαΐρια)μέσα από τις ρεματιές που οδηγούν εκεί, από την περιοχή Κουρί - Κουμσάλια (κάτω από το σημερινό γήπεδο)και οχυρωνότανε μέσα στο Μοναστήρι. Σήμερα δεν υπάρχει Μοναστήρι, υπάρχει όμως χωράφι που λέγεται "χωράφι της εκκλησίας". Σε μία τέτοια επιδρομή, ένας εκ των γεροντοτέρων του χωρίου, που ονομαζόταν "Καλός", έδωσε προσωπική μάχη με 2 έφιππους Τούρκους για να προστατέψει την κόρη του, στο πέρασμα ρεματιάς κάτω από το Κουρί. Κατάφερε να σκοτώσει τον 1 Τούρκο και η κόρη του διέφυγε με τους υπολοίπους χωριανούς, όχι όμως και τον άλλο ο οποίος σκότωσε τον Καλό. Μετά τη λήξη της επιδρομής, οι συγχωριανοί του επιστρέφοντας στα απίτια τους, βρήκαν το σκοτωμένο γέροντα και τον θάψανε στη θέση που σκοτώθηκε. Μέχρι σήμερα το σημείο εκείνο ονομάζεται "Καλού Γκετζίτι" (Πέρασμα του Καλού).
  • Η πανούκλα χτύπησε για δεύτερη φορά τον οικισμό μετά την οθωμανική κατάλυψη (1361), οπότε οι κάτοικοι φοβούμενοι το θανατηφόρο λοιμό εγκατέληψαν και την παρούσα θέση του χωριού και μετακινήθηκαν ακόμη ανατολικότερα. Έτσι εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρα οικίματα ("καλύβες")σε μικρή απόσταση από το χωριό και δεν πλησίαζαν σε αυτό υπό το φόβο της μάλυνσης. Μετά από καιρό (μήνες ή χρόνο;) στο χωριό έφτασαν περιπλανόμενοι πωλητές ζώων (ζωέμποροι) και βρίσκοντάστο ερημωμένο, εγκαταστάθηκαν με τα κοπάδια τους. Όταν έγινε γνωστό στους ντόπιους ότι τα σπίτια τους έχουν καταληφθεί από ξένους και επίσης ότι έχει παρέλθει η επιδημία, επιτέθηκαν κατά των εισβολέων και τους έδιωξαν. Όμως στο χωριό έμεινε η ονομασία "Τζιαμπαζλάρ" (τουρκικά "Cambazlar"=Ζωέμποροι). Τέλος στα ανατολικά του χωρίου, δεξιά μετά τη γέφυρα που οδηγεί στη Βρύση, υπάρχει ακόμα και σήμερα η περιοχή που ονομάζεται "Καλύβες".
  • http://freemeteo.com/default.asp?pid=15&gid=262973&la=2
  • https://www.facebook.com/groups/59799270328/
  • Εμφάνιση όλων των σχολίων
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 3 έτη πριν