Zavelenberg | beschermd gebouw, groene ruimte

Belgium / Flamisch Brabant / Dilbeek /
 beschermd gebouw, groene ruimte
 Een foto toevoegen

De Zavelenberg is een voorbeeld van een speciaal soort openbare ruimte: overblijfselen van landelijk gebied, gestructureerd zoals in vroegere tijden met hagen, afsluitingen en boomgroepjes.

In 1991 kocht het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een deel van 16 hectare, dat in 1989 werd beschermd.

De Zavelenberg is een gebied met landelijk en landschappelijk karakter dat opvalt door zijn homogeniteit. Een beboste heuvel, die privébezit is, is het centrale en hoogste punt. Een aanplant met boskarakter bedekt de resten van de vroegere steengroeve. Vanaf de heuvel daalt het terrein van weilanden met hagen er rond, langzaam af naar het noorden en het westen.

Aan de voet van de heuvel stroomt een beekje, omgeven door weilanden, met een waterplas. Deze beek ontspringt in een vochtig bos met een rijke onderhoutflora. In de weiden grazen runderen.

De Zavelenberg is ongetwijfeld vooral interessant voor zijn landschap maar is ook ecologisch van belang. De groenblijvende hagen, de droge en vochtige weilanden, het bos en de groepen populieren vormen kostbare biotopen voor fauna en flora. Er zijn bijvoorbeeld heel veel hazen op het terrein, maar ook een groot aantal vogels en amfibieën. Op de hellingen groeit de groene helleborus, een heel zeldzame plant in Brussel, die alleen hier voorkomt. Door de aanwezigheid van kalk in de bodem, vindt men er in de lente ook overvloedig veel daslook. Onder de oudere populieren, in de kuil aan de voet van de helling, groeien bosanemonen, bosjes speenkruid, gevlekte aronskelken en wespenorchis.
Nearby cities:
Coördinaten:   50°52'11"N   4°17'53"E
This article was last modified 2 jaren geleden