Извор „Желязната вода“

Bulgaria / Pernik / Breznik /
 извор, чешма

Студен минерален извор „Желязна вода“. Водата му е богата на железни и сулфатни йони, подходяща за лечение на желязо-дефицитна анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания (екземи). През 1907 г. брезничани представят „желязната“ си вода на Лондонското изложение и се завръщат със златен медал.
Местността Бърдото е прочута с „желязната“ минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства. Затова са допринесли и външните свойства на водата – жълтеникаво-ръждива със стипчив вкус.
Високите лечебни свойства и въздействието на Брезнишката минерална вода са били познати на населението от града и околностите му и тя е била широко използвана с лечебна и предпазна цел за укрепване и възстановяване на здравето. Била е издигната в култ и е наречена „Светата вода“.
Исторически бележки за минералната вода датират от освобождението ни от османско робство. За нея са писали Михал Юркевич /1879–1904/, В. Попов /1890–1891/, Г. Златарски /1902/.
През 1903, 1905 и 1906 година редица лекари изследват минералната вода. За нея пишат проф. д-р Т. Петров, проф. д-р Ст. Велинов, проф. Михов и много други.
През 1927, 1937 и 1938 инж. химикът Ас. Азманов прави нови химични анализи на водата и изтъква ценния й химически състав и физикохимически свойства.
През периода 1937–1940 г. се пишат редица статии и се изнасят доклади за нейните лечебни свойства от проф. Ватев, д-р Дайски, проф. Велинов, който я прилага при лекуване на анемично болни при клинична обстановка. Със съдействието на д-р Дайски се извършва и химически анализ в гр. Вроцлав /Полша/, в централния балнеологичен институт под ръководството на главния асистент д-р Дьоркендьорфер, който потвърждава високите лечебни свойства на водата.
През 1928 г. дирекция „Природни богатства“ при Министерство на търговията за първи път каптира водата и я отвежда в чешма.
През 1929 г. по инициатива на местните жители се прави малък циментов открит басейн.
Започват редица научноизследователски проучвания с Брезнишката минерална вода – експериментални с животни, и клинични с хора.
В същото време в районната болница в Брезник по приложение на водата върху анемиите, заболявания на храносмилателния тракт /язвена болест, гастрити, колити/ работят и местните лекари, които получават много добри резултати, изнесени на научни конференции и сесии.
През 1962 г. Брезник е утвърден официално като курорт и е издадена инструкция за начина на употреба на желязната минерална вода за лечение чрез пиене.
Брезнишката минерална вода принадлежи към сулфатно-железните води и в сравнение с други води, които съдържат много повече желязо, има изразен метален и стипчив вкус. Водата се влияе от външни условия и по специално от въздуха (кислорода), от излагането на светлина (ултравиолетовите лъчи). Ето защо, за да се запази в бутилиран вид, е необходимо да се стабилизира с витамин С или винена киселина. Тъй като тя е богата на желязо, лекото ѝ утаяване не е пречка за приемането ѝ и не намалява лечебната ѝ стойност. Въпреки че запазва свойствата си чрез стабилизиране, най-добър лечебен ефект се получава при ползването ѝ по възможност в прясно състояние направо от извора.
Последните изследвания са показали, че Брезнишката минерална вода съдържа 23 вида съставки – най-много сред нашите минерални води, които ѝ придават още по-голяма стойност и ценност като лечебна минерална вода и разширяват показанията ѝ за лечение и профилактика извън нейното известно и утвърдено действие като антианемично средство.
С положителност могат да се изброят следните показания за лечение: лечение на анемии; заболявания на храносмилателния тракт; заболявания на имунната система; кожни заболявания и др.

bulgariaturism.blogspot.com/2009/10/blog-post_20.html
pochivka.bg/zhelyazna-voda-mineralen-izvor-e976
opoznai.bg/view/izvor-jeliaznata-voda
Nearby cities:
Координати:   42°43'52"N   22°54'10"E

Коментари

  • Хубава статия ... за съжаление, триглавата ламя е запечатала вратата на извора с едни стари ръждиви заварки от преди няколко години. Строшила е външния чучур и е сложила бележка: "Временно затваряме живата вода за ремонт" Днес 20-03-2016 в Брезник, България е така.
This article was last modified преди 1 година