Свято-Успенський собор (Гадяч)

Ukraine / Poltavska / Lyutenka / Гадяч / майдан Соборності, 2а
 кафедральний собор, споруда 1998 року, Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП)
 Завантажити фотографію

Перша церква, ще дерев'яна, існувала в Гадячі вже в 1634 році. Мурований храм на тому ж самому місці, що мав три престоли, був збудований коштом купця І. К. Марулєва в 1831 році, і ця церква простояла понад 100 років в місті.
У 1934 році, в роки тотальної боротьби з релігією, гадяцький Свято-Успенський храм був закритий радянською владою, а в повоєнні роки собор розібраний разом з фундаментом. На місці храму побудували літній кінотеатр, але його перекриття обвалилося через інженерні прорахунки. Імовірно, щоб більше не ризикувати, цю будівлю розібрали, а місце заасфальтували, а на місці колишнього храму виник танцмайданчик.
У 1990—91 році благочинний Гадяцького округу та віруючі міста порушили клопотання про відновлення храму на його історичному місці, але влада ніяк не реагувала. Після численних пікетів, демонстрацій і протестів активісти релігійної громади зважилися на відчайдушний вчинок: вони самочинно захопили земельну ділянку. Пізніше він був огороджений і освячений, і на ньому, так само самочинно, було розпочато будівництво собору. Виконком Гадяцької міської ради узаконив цю дію лише 20 листопада 1997 року, всього за півроку до освячення вже практично зведеного собору, якому знову випала честь стати головним храмом Гадяча.
Храм зводився на добровільні пожертвування місцевих жителів і підприємств. Відтак, 24 квітня 1998 його освятив Високопреосвященний Феодосій, митрополит Полтавський і Кременчуцький. Собор, що від початку відновлення перебував у віданні УПЦ МП, став духовним осередком і окрасою Гадяча.
Міста поруч:
Координати:   50°22'12"N   33°59'38"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому