Ліс Іллінецька Дача

Ukraine / Vinnytska / Illintsi /
 ліс, рослинність, зелені насадження

Масив типовий для плакорів Подільської височини. Переважають дубово-грабові та дубові ліси з домішкою ясена, явора, черешні. У підліску — ліщина, бруслина європейська, свидина. Багатий трав'яний покрив утворюють осока волосиста, зірочник лісовий, яглиця звичайна, копитняк європейський. З рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України, трапляються цибуля ведмежа, скополія карніолійська, любка зеленоцвіта, любка дволиста, гніздівка звичайна, коручка морозникоподібна.

7-9 вересня 2011 року,в рамках держбюджетної теми науковцями науково-дослідної лабораторії "Екологія і освіта" була проведена екологічна експедиція для оцінки природних територій Вінницької області з метою подальшого віднесення до рородно-заповідного фонду.
В ході експедиції в Іллінецькому районі виявлено території, які мають значний потенціал для переведення їх у ранг заповідних територій. До таких об'єктів віднесено:
Урочище "Іллінецька дача",
Іллінецьке лісництво "Дендросад",
археологічна пам'ятка "Борисівське городище".
На сьогодні науковцями здійснюється обґрунтування створення нових заповідних об'єктів. Так, урочище "Іллінецька дача" може набути статусу ботанічного заказника, "Іллінецький кратер" - геологічного заказника, Іллінецьке лісництво "Дендросад" - ботанічного саду або дендропарку.
Міста поруч:
Координати:   49°3'0"N   29°12'24"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому