Чемерно

Serbia and Montenegro / Central Serbia / Mataruska Banja /
 планина, Невидљив
 Upload a photo

Планина Чемерно се пружа од запада ка истоку на дужини од око 21км.
Најважнији врхови су:
Голеш (1348),
Гвоздац (1456),
Смрдљуш (1579) као највиши врх те планине, затим
Рудо брдо (1454),
Гусарица (1535),
Тичије брдо (1430),
Мршава ливада (1250), као и други мањи.
Са југа је планина Чемерно ограничена долином реке Студенице, а са севера долинама Дубочице и Борошнице и знатно је рашчлањена долинама њихових притока.
Један од најлепших делова је изворишна лепеза североисточно од Гусарице у пределу села Бресник. Теме планине Чемерно је знатно сужено. На њему, под врховима налазе се многи извори, од којих су најзначајнији: Кадина вода, испод врха Гвоздац и Змајевац, између Смрдључа и Рудо брда. Најприступачнији и најпознатији извор налази се на 700м нв у месту Одмење - чувена Савина вода, надалеко позната по својој лековитости.
Највећи део планинског темена је под шумом, али на појединим деловима гребена има мањих или већих травнатих пропланака са сточарским колибама. Западним деловима планинског темена води слабији колски пут, који се затим теменима косе спушта на северу ка селима Толишници, у горњем делу слива Борошнице, у рејон села Савово (Засеок Поноре), и ка Магличу, у долини Ибра. Много је више сточарских колиба на јужној страни Чемерна и оне се дижу високо уз планинске стране изнад кућа села Савово и Ђаково.
Nearby cities:
Координате:   43°35'5"N   20°26'24"E
This article was last modified 9 years ago