Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Η Χώρα της Πάτμου)

Greece / Dodekanisos / Skala / Η Χώρα της Πάτμου
 πύργος, κάστρο, εκκλησία, χριστιανισμός, ιστορικό, μοναστήρι, Ορθόδοξη Εκκλησία, βυζαντινό, ενδιαφέρον, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ιερή μονή της Πάτμου Ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο. Κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας , η Πάτμος είναι σχεδόν έρημη. Ένας προικισμένος και και μορφωμένος μοναχός ο Χριστόδουλος ο Λατρινός, το 1088 ζητάει και του παραχωρείται όλο το νησί, από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή.Ο Χριστόδουλος μένει στην Πάτμο μέχρι το 1118 μέχρι που επιδρομές Αράβων πειρατών τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το νησί. Το όραμα του όμως συνεχίζει να εμπνέει φωτισμένους μοναχούς που συνεχίζουν το έργο του στους επόμενους αιώνες.Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει μια καταπληκτική ανάπτυξη της Πάτμου χάρη στην ακτινοβολία του Μοναστηριού, που τις βάσεις του θεμελίωσε υποδειγματικά ο μετέπειτα όσιος της ορθοδοξίας, Χριστόδουλος.
Η ίδρυση της μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, σήμανε την γένεση ενός πολιτιστικού - πνευματικού - θρησκευτικού κέντρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον Χριστιανικό κόσμο.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   37°18'32"N   26°32'52"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 11 έτη πριν