Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων "Η Πασσαρών" (Ροδοτόπι)

Greece / Ioannina / Rodotypion / Ροδοτόπι

Ο σύλλογος "Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων - Πασσαρών" στεγάζεται στον όροφο του παλιού πέτρινου Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. Ροδοτοπίου, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 374/2012 Απόφαση παραχώρησης του χώρου από το Δήμο Ζίτσας. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι πρόβες του κιθαριστικού συνόλου και είναι εγκατεστημένη η διοίκηση του συλλόγου.

Λίγα λόγια για το Κιθαριστικό Σύνολο

Το "Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων - Η Πασσαρών" είναι ένας επίσημα αναγνωρισμένος σύλλογος σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 314/2012 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων. Ο εν λόγω σύλλογος έχει χαρακτήρα πνευματικό, παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό, εκπροσωπείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και αποτελεί στην ουσία την επίσημη έκφανση του κιθαριστικού συνόλου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Ροδοτόπι.
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός του συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μουσικού συνόλου από κιθάρες με σκοπό τη μελέτη, ερμηνεία και παρουσίαση διαφόρων μουσικών ειδών, η ενθάρρυνση για τη συμμετοχή κιθαριστών κάθε ηλικίας σε αυτό, η ανάπτυξη της μουσικής παιδείας, η δυνατότητα συνεργασίας και σύμπραξης του κιθαριστικού συνόλου με μουσικούς διαφορετικών μουσικών οργάνων, με χορωδίες κτλ, η διοργάνωση επιμορφωτικών εκδρομών για την παρακολούθηση καλλιτεχνικών παραστάσεων κ.ά.
Για την προώθηση των παραπάνω σκοπών, ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε συνεργασίες τόσο με συλλογικούς φορείς (όπως πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, οργανισμούς, σχολεία, Πανεπιστήμια κτλ), όσο και με όλους όσους έχουν τη διάθεση να συνδράμουν, ατομικά ή συλλογικά, προς αυτή την κατεύθυνση.
Μέλος του συλλόγου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε συμφωνεί με το καταστατικό του, χωρίς ο ίδιος να απαιτείται να έχει κάποια μουσική ειδίκευση. Αντίθετα, για να συμμετέχει κανείς στο κιθαριστικό σύνολο είναι απαραίτητο να έχει κατακτήσει τουλάχιστον βασικά στοιχεία από τη σπουδή της κλασσικής κιθάρας. Υπό αυτή την έννοια, είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στο Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου όποιοι κιθαριστές το επιθυμούν, χωρίς όριο ηλικίας και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (όπως π.χ. σπουδαστές ωδείων, άτομα με θητεία στη μελέτη της κλασσικής κιθάρας κατά το παρελθόν κτλ).

Λίγα λόγια για το κτίριο-έδρα του συλλόγου

Το κτίριο αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα στο Ροδοτόπι. Κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας και αποτελούσε την έδρα του τοπικού Τούρκου διοικητή. Μετά την απελευθέρωση το 1913, χρησιμοποιήθηκε ως Δημοτικό Σχολείο μέχρι τη δεκαετία του 1980. Κατά τη δεκαετία του 1970 αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας του κτιρίου με την προσθήκη ενός νεότερου τμήματος ως προέκταση του παλιού, με σκοπό την εξασφάλιση μεγαλύτερου χώρου για τις ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου. Στην πραγματικότητα ο σκοπός αυτός δεν επιτεύχθηκε ποτέ, αφού το Δημοτικό Σχολείο μεταστεγάστηκε σε άλλο καινούριο κτίριο που χτίστηκε σε ανεξάρτητο χώρο. Από τη δεκαετία του 1990, στην προέκταση του κτιρίου (νεότερο τμήμα) λειτουργεί παιδικός σταθμός, ενώ στο παλιό πέτρινο τμήμα του στεγάζονται το ΚΑΠΗ (ισόγειο) και πρόσφατα ο σύλλογος "Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων - Η Πασσαρών" (όροφος).
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   39°42'24"N   20°43'42"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 11 έτη πριν