Старий корпус дитячої обласної лікарні (Запоріжжя)

Ukraine / Zaporizka / Zaporizhzhya / Запоріжжя / Соборний просп.
 лікарня, дитяча лікарня

Будівля колишньої Земської лікарні
У 2012 році виконано ремонт , на відкриття якого приїжджав Віктор Янукович.

www.youtube.com/watch?v=OAB0f8AosnI

У 1894 році земство придбало землю у пана Шмідтгаля для будівництва лікарні. Але за браком коштів лише у 1909 році почалося будівництво одноповерхового хірургічного корпусу за проектом цивільного інженера І. Бучинського.

У 1910 році розпочалося проектування інфекційного бараку на 10 ліжок і двоповерхової будівлі лікарні на 30 ліжок. Пізніше було вирішено звести триповерховий лікарняний корпус, проект якого розробив інженер Я. Делант. Будівництво розпочалося навесні 1914 року і тривало до 1916 року.

За типологією будівля є лікарняно- профілактичним закладом. Мурована з цегли, монументальна, вона домінує серед навколишньої забудови. Планувальна структура - коридорна, з однобічним розташуванням приміщень. В об`ємно-просторовому рішенні споруди головним акцентом є наріжний виступ, бічні кріповки та увінчана фігурним фронтоном передня частина південного фасаду (зі сторони просп. Соборного).

В оформленні екстер`єру будівлі використані чіткі форми класичного модерну: вертикальне членування строгими пілястрами, віконні прорізи без обрамлень, кубістичне рішення завершень – аттикових парапетів. Декоративні деталі – сандрики, підвіконні вставки, фігуративні рельєфи виступають автономними елементами.

В інтер`єрі збережена первісна планувальна структура, сходова клітина з оригінальними гратами. Будівля витримана в стилі пізнього модерну.

У сер. ХХ ст. було перебудовано головний вхід під вікно та були втрачені окремі декоративні елементи.

У 2013 році здійснено капітальний ремонт будівлі, в ході якого були втрачені декоративні рельєфні вставки з написами 1916 року та фрагмент декоративної вставки з зображенням голови лебедя, металеві грати центральної сходової клітини.

В роки революції в лікарні перебували солдати і офіцери Першої самокатної сотні гетьманців, Червоної армії, армії Денікіна, бійці Махна.

Пізніше лікарня називалась «Перша радянська лікарня», а у 1923 році була перейменована у Запорізьку окружну лікарню.

В роки Другої світової війни, у жовтні 1943 року, у лікарні розміщувався німецький шпиталь, при обороні міста який було спалено. Лише у 1951 році завершили відбудову однієї частини лікарні.

У 1976 році будівлю передано дитячій обласній лікарні, яка функціонує у будівлі до сьогодні.

Джерело: zaporizhzhia.city/places/zemskaya-bolnica
Міста поруч:
Координати:   47°48'59"N   35°10'41"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому