Софіївка (Львів) | історичний район

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів
 на мапі відображати тільки контур, історичний район

 Софіївка - місцевість у Львові, яка розташована на кордоні Галицького та Сихівського адміністративних районів Львова. Софіївка знаходиться між вулицями Стрийською, П. Мирного, Ярославенка, Дібровною і Свєнціцького; через місцевість проходить також вулиця Івана Франка. Назву отримала по католицькому костелу святої Софії, який тут був заснований в 1594 році на кошти міщанки Софії Ганль.

Активна розбудова району почалася в середині XIX століття. Архітектор Флоріан Ондерка заклав тут публічний парк (нині - сквер за костелом святої Софії), який користувався популярністю у львів'ян. Архітектори Зальцман і Шмідт побудували кілька вілл, які до наших днів не збереглися. Справжній розквіт Софіївка переживала з кінця ХІХ століття, коли міський садівник Арнольд Рерінг, використовуючи природний ландшафт, створив на узгір'ї Софіївки Стрийський парк. Навесні 1894 року через Софіївку пролягла перша лінія електричного трамваю у Львові.

В кінці ХІХ століття тут поселились український письменник Іван Франко і історик Михайло Грушевський.

На території Софіївки знаходяться Консульство Республіки Польща у Львові та Львівська Академія мистецтв, пам'ятник художнику Івану Трушу та пам'ятник, що був встановлений на честь 110-річчя проведення першого футбольного матчу в Україні на футбольному стадіоні «Сокіл» у Стрийському парку.
Міста поруч:
Координати:   49°49'25"N   24°1'58"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому