Кульпарків (Львів)

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів
 невидимий, на мапі відображати тільки контур, район міста, не відображати назву
 Завантажити фотографію

Кульпа́рків (польскою Kulparków) — місцевість у Франківському районі Львова. Обмежена залізницею, вулицями Княгині Ольги, Володимира Великого і Кульпарківською.

Кульпарків лежав за межами земель, які подарував Львову 1356 року польський король Казимир III. Прибутки з цих земель йшли на утримання міських фортифікацій. Перша згадка про приміське поселення у цьому місці відноситься до 1426 року. Поселення з'явилося на місці викорчуваних лісів і належало міщанинові Павлу Гольдбергу. До речі львівські міщани могли самостійно закладати нові села, городи тощо та отримувати з них прибутки. Від його імені поселення отримало назву Гольдбергоф (Goldberghof), а потім Гольдпарків-Кульпарків.

Існує ще одна згадка про цю місцевість датована 1571 року, коли Корнякт надав кредит міській владі на суму 1100 злотих для викупу кульпарківського фільварку (маєтку) «Гольдберг», який належав відомому міщанину Станіславові Шольцу.

У 1875 році ухвалою Галицького Краєвого сейму у Кульпаркові була побудована психіатрична лікарня, в яку направлялися хворі зі всього коронного краю. Лікарняна допомога психічнохворим у цей період, обмежувалася головним чином функцією утримання.
У 1899 році в Кульпаркові з'явилося поштове відділення. Село Кульпарків було приєднано до Львова в 1930 році.
У 1950-ті і 1960-ті рока почалась збудова бараками і хрущовками (архітектори А. Консулов, О. Радомський, Я. Новаківський і Л. Нівіна).
У 1970-ті і 1980-ті почалась забудова багатоповерхівками (архітектор Я. Назаркевич, Л. Каменська, Р. Федотовська і З. Підлісний).
У радянський час через Кульпарків пройшла тролейбусна лінія.

www.youtube.com/watch?v=-0R_wN3xrsg

www.youtube.com/watch?v=nhTpfqHXzNM
Міста поруч:
Координати:   49°49'1"N   23°59'35"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому