Tarsus Müzesi (Tarsus)

Turkey / Icel / Tarsus
 Bir fotoğraf yükle

1966 yılında yenilemesi yapılan Kubat Paşa Medresesi, 1971 yılında müze haline getirilerek ziyarete açılmıştır. Kubat Paşa Medresesi, uzun süre Tarsus Müzesi olarak kullanılmıştır. Bu medresede uzun süre hizmet verdikten sonra, 1998 yılında Tarsus Kültür Merkezi içerisinde yer alan bugünkü binasına taşınmıştır. Müze Etnografik ve Arkeolojik eserlerin sergilendiği iki büyük salona sahiptir.
Etnografya Teşhir Salonu: Çukurova kültürünün önemli bir parçası olan Tarsus ve yöresine ait etnografik eserler bu salonda sergilenmektedir. Tarsus ve yöresinde yaşayan halkın sosyal, dinsel ve felsefi anlayışının maden işçiliği, dokuma üzerine yansıması görülmektedir. Ayrıca gümüş, bakır ve ahşap üzerinde insanın sınırsız düşüncesi büyük bir özenle işlenmiştir. Kültürümüzün bir başka yönünü anlatan gümüş at koşumu, heybeler, nazarlıklar, cicim kilimler, kadın giysisinde renk armonisi ve form, gümüş tepelikler, baş sarkaçları, para keseleri, mutfak eşyalarındaki çeşitlilik Yörük ve Türkmen kültürünün ortaya koyduğu eserlerdir. Savaş aletleri Osmanlı dönemine aittir. Çakmaklı tüfekler, tabancalar, kılıçlar, kamalar, barutluklar, dürbünler, tören kalkanları, dönemin askeri savaş aletlerinin bir bölümünü teşkil etmektedir. Etnografik eserler arasında gümüş ağızlıklar, gümüş saatler, yüzükler, akik tespihler, el yazması hadis ve Kuran kitapları, nargile, sosyal yaşamın günümüze gelen malzemeleridir.
Tarsus Evi: Müzede ayrıca bir de Tarsus evi Köşesi oluşturularak geçmiş ev kültürü günümüze yansıtılmıştır. Günlük hayatın geçtiği evde kadının yeri ve dünyası ile sofra kültürü canlandırılmıştır.
Etnografya salonunun alt teşhir salonuna uzanan geniş bir alanda mezar geleneği, Osmanlı kültürünün bir başka zenginliği olarak sergilenmektedir.
Arkeolojik Eserler Salonu: Arkeolojik Eserler Teşhir Salonu, uzun yıllar Tarsus yöresinde yapılan kazı çalışmaları ve satın alma yolu ile müzeye intikal eden eserlerden oluşturulmuştur. Salon teşhiri satın alma yolu ile Tarsus çevresi ve Doğu Anadolu kökenli eserler olmak üzere iki grupta toplanarak kronolojik sıra takip edilerek teşhir edilmiştir. Müzede Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağı, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans dönemine ait eserlerle 7000 yıllık Kültür tarihi tamamlanır.
Kazılar Bölümü: Tunç Çağı Gözlükule eserleri çeşitli formdaki pişmiş toprak günlük kullanım ve mutfak kaplarından ve bronz aletlerden oluşmaktadır. Tarsus Cumhuriyet Alanı kazı eserleri, bronz mobilya ayağı, pişmiş toprak kandiller, aktör figürini, amphorolar Tethis mozaik'i kemik aletler, pişmiş toprak dokuma ağırlıklarıdır. Donuktaş-Roma mabedi kazısında çıkan pişmiş toprak kandiller, mermer mimari parçalar, cam bilezikler, pişmiş toprak figürlerinin başları. St.Paulus Kuyusu kazısında bulunan mermer sütun kaplaması ve kandillerin yanı sıra, Roma Anıt Mezarı kazısında çıkan sürahi, gözyaşı şişeleri ve hydria 1 yüzyıla ait belli başlı eserlerdir .
Kronolojik Eserler Salonu: Satın alma yolu ile müzeye intikal eden eserler belli kronolojik sıraya konmuştur. Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı eserler; Adana yöresi ve Doğu Anadolu kökenlidir. Rython kaplar, silindir ve taş mühürler, ağırşaklar, ayaklı kaplar en önemli eserlerdir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönem eserleri muhtelif formda kaplar, amphoriskos, lekythoslar ve kandiller yer almaktadır. Altın eserler, altın yapraklar, diademler, Eroslu küpe, altın yüzükler ve küpeler, bronz saç tokaları, cam sürahiler tabaklar ve gözyaşı şişeleri terrakota figürler ve bronz heykelcikler, bronz amphora ve kulplar, kantar, kama Roma dönemi eserleridir. Bizans dönemi eserlerle bu kronoloji tamamlanır. Taş eserler MÖ. 330 - MS. 396 Tarsus yöresi mermer büst ve heykelciklerdir. Mezar stelleri ve pişmiş toprak mezarlar yine MÖ. 6. yüzyıldan MS. 5. yüzyıla kadar Tarsus ve yöresinin ölü kültürünü belgeler.
Sikke Teşhir Salonu: MÖ 5. yüzyıldan başlayan sikkeler, Pers, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans ve İslam dönemlerini içine alan zengin bir koleksiyonu oluşturmuştur.
Adres: Kültür Merkezi Binası, Tarsus; Tel: 0.324.613 06 25; Ziyaret: Pazartesi günü hariç her gün 08.30-12.30/13.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   36°54'52"N   34°53'18"E
This article was last modified 10 yıl önce