Поріг Вільний

Ukraine / Zaporizka / Zaporizhzhya /
 річкові пороги, підводний

Дев'ятий і останній з дніпровських порогів.
Навпроти Вільного порога, з лівого боку, підходить до Дніпра Вільна балка, а з правого — Гадюча балка. Невідомо, хто в кого позичив назви: чи поріг у балок, чи балки в порога.
Вільним, власне, і закінчувалися Дніпровські пороги. Нині вони затоплені водами Дніпровського водосховища. Цей поріг є єдиним, залишки якого залишилися видними над водою.
"Відповідно до положення приблизно збігається з порогом, більш відомим пізніше, як "Вільний". Через особливості української вимови багато хто розумів цю назву, як "Вільний", на початку 19 століття навіть зафіксували назву "Нижній Вільний" (на відміну від "Верхній Вільний", відповідний порогу з паралельним назвою "Вовнизький"). Однак, ряд спостережних авторів відзначали, що називати Вільний "Вільним" більш ніж дивно - сам поріг починається після вузького Вовчого Горла (за іншими версіями "Вовчим Горлом" називали один з ділянок самого Вільного порога - вузький прохід межу двох скель, після якого недосвідчені лоцмани спотикався на невелику Собачу забору). Bход в поріг також називали "Горлом", далі вузький і звивистий серед лав фарватер, придатний для проведення суден, який знають лоцмани називали "Гадюкою" (друга назва Вільного - "Гадючий", як вважають багато хто з-за скупчень гадюк в заплавах і на мілинах нижче порога, також "Вільної" і "гадюче" називають балки - два русла пересихаючих річок, що впадають в Дніпро в районі Вільного порога), тому назва інакше тлумачать, як "виляє" (пор. в Географічному словнику 1788 року - Вільянськой).
Протяжність Вільного порога менше, ніж у більш руйнівних Ненаситецького або Вовнизького, але проблем з ним теж вистачало - саме через звивистого і місцями вузького фарватеру. ."
Міста поруч:
Координати:   47°57'11"N   35°6'45"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому