Пам'ятка природи "Печера Трипільська"

Ukraine / Luhanska / Komyshuvakha /
 печера, пам'ятка природи

Геологічна пам'ятка природи місцевого значення. Артемівський район, село Трипілля Володимирівської сільської ради. Землекористувач — селянсько-фермерське господарство «Рубін». Площа — 5,0 га.Як пам’ятка природи територія затверджена
рішенням Донецької обласної Ради народних депутатів від 25.03.1995 з метою збереження печери природного карстового походження.
Печера розташована на північній околиці села Трипілля у яру і має природне карстове походження. Її порожнина утворена в гіпсах так званої Слов’янської свити внаслідок вилуговувальної діяльності, інфільтруючих атмосферних опадів та підземних вод. Особливо сприятливі для формування карсту тектонічно порушені ділянки, тому що вони мають густу мережу тріщин тектонічного походження та дрібні розривні порушення залягання шарів гіпсу. Карст у гіпсах поширений в Артемівському районі, біля м. Краматорська та в інших місцях так званої Бахмутської улоговини. Це явище завдає значних збитків видобувній промисловості, тому що гіпс є цінною мінеральною сировиною. Прихований карстекологічно небезпечний, бо він призводить до деформації житлових та промислових споруд.
Формування гіпсу Слов’янської свити відносять до раннього пермського періоду історії нашої планети. Вік цих покладів — близько 285 мільйонів років. Гіпси відкладалися у лагунах древнього моря. Процеси карстоутворення в гіпсах тут почалися набагато пізніше, вже в умовах суші. За останні кілька десятків мільйонів років пласти гіпсу тектонічними рухами були виведені близько до поверхні Землі, що і сприяло розвиненню карсту в гіпсових покладах.
Міста поруч:
Координати:   48°40'30"N   38°16'42"E
Ця сторінка востаннє змінена 7 років тому