Pravčická brána | arch (en), brána/branka, přírodní památka

Czech Republic / Ustecky / Ruzhova /
 arch (en), brána/branka, přírodní památka

Národní přírodní památka Pravčická brána je největší přírodní skalní oblouk ve střední Evropě. Je 16,5 m široký a 16 m vysoký.

Nalézá se v NP České Švýcarsko asi 3 km severovýchodně od obce Hřensko v okrese Děčín poblíž státní hranice se SRN. Ochrana území byla vyhlášena v roce 1963 na výměře 2,3 ha pro ochranu unikátního geologického výtvoru - skalní brány vytvořené selektivním odnosem materiálu v masivním pískovcovém bloku.

Vlastní rozměry Pravčické brány jsou následující - oblouk brány měří 21 m, výška klenby je 16 m, šířka oblouku je 7 - 8 m a minimální tloušťka je 3 m.

V Evropě unikátní přírodní výtvor vznikl v druhohorních kvádrových pískovcích české křídové pánve středně turonského stáří. Erozními procesy se v pískovcích vytvořil úzký skalní ostroh překrytý pevnější pískovcovou lavicí, pod kterou došlo k perforaci skály a k postupnému rozšíření vzniklého otvoru tak, až se vytvořil skalní most. V okolí Pravčické brány se nacházejí i další skalní stěny a skalní věže s přístupnými vyhlídkami.

www.pbrana.cz/
Nejbližší města:
Souřadnice:   50°53'1"N   14°16'53"E
Tento článek byl naposledy upraven 13 years ago