Nyírlak - Tarányi kastély

Hungary / Veszprem / Sumeg /
 park, kórház
 Fotó feltöltése

Sümeg közelében Nyírlak-pusztán, védett park ölelésében, található a 17-18. században épített barokk Tarányi kastély, amelyet a 19. század második felében romantikus stílusban átalakítottak, illetve kibővítették.
Ebben az időben készült a háromemeletes lakótorony, ekkor kerültek az épületre a geometrikus díszítő elemek is. Parkjában 1807-ben Madonna-szobor csodálható meg, északi kapujának oszlopait fekvő oroszlánok díszítik.
Az intézmény1952-től lát el szociális feladatokat, előbb egyházi működtetés keretében Idősek Otthonaként.
1987-ben változott az elnevezés, Pszichiátriai Betegek Otthonaként működött tovább.
Az intézmény területileg az idegenforgalmáról és festői környezetéről híres város, Sümeg határában helyezkedik. A lakók egy kastély és forfa épületben vannak elhelyezve. A kastély, műemlék jellegű épület, hajdan a Tarányi földbirtokos család vadászkastélya, parkja és pihenőhelye volt. Magja eredetileg barokk stílusban épült XVII-XVIII században.
A magyar kormány, a volt földtulajdonosok kárpótlása következtében 1991-ben rendezte a tulajodon viszonyokat. Az otthon gyönyörű természetvédelmi park is, amely kellemes környezetet, jó közérzetet és levegőt biztosít lakóink számára. Történeti korszakától a kastélyépületben, majd 1980-tól a felújítása óta pedig, egy forfa épületben is folyik a szociális szakellátás.
Közeli városok:
Koordináták:   46°59'38"N   17°14'56"E
This article was last modified 13 évvel ezelőtt