Община Черноочене

Bulgaria / Kardzhali /
 община, чертай само граници

chernoochene.com/
Черноочене е една от седемте общини в област Кърджали и винаги е заемала значимо място в социално-икономическия облик на Източните Родопи.
Разположена е на площ от 339 квадратни километра. Отстои на 240 километра от столицата на България София и на 100 километра от държавните граници с Република Турция и Република Гърция. Черноочене граничи с общините Кърджали, Минерални бани, Хасково, Ардино, Първомай, Баните и Асеновград. Теренът на общината е пресечен и има изразен планински характер.
В община Черноочене днес живеят около 16 500 души, които населяват 50 селища. Турци и българи оформят етническия състав на района, като 95 процента от населението са представители на турския етнос.
Относителния дял на трудоспособното население и трудовите ресурси е сравнително постоянен и представлява 53,3 процента от цялото население.
Черноочене е входната врата към Източните Родопи. Оттук минават едни от най-важните пътни артерии към централната част на страната и съседна Гърция.
Районът има богата хилядолетна култура, както и вековни традиции в цивилизованото съжителство на етноси и религии.
Районът разполага с квалифициран трудов ресурс, развита инфраструктура и материално-техническа база. Те са предпоставка за благоприятната инвестиционна среда и навлизане на български и чуждестранни капитали.
Община Черноочене е получила финансиране по различни европейски програми, насочени към подобряване привлекателността на средата и превръщането й в по-приятно място за живеене на жителите й.
И през настоящия век община Черноочене ще остане привлекателно място за живот, бизнес и отдих.
Икономиката на община Черноочене се доминира предимно от селскостопанското производство, в което са включени около 60 процента от трудоспособното население. От векове тютюнопроизводството продължава да формира основния поминък на населението. Една четвърт от всички засети площи в общината са с висококачествени и ароматни ориенталски тютюни. Годишно тук се добиват над 1 200 тона от родопското злато, което се изнася за най-големите цигарени компании в света. В селскостопанската структура на района през последните години сериозно са застъпени житните и фуражните култури, зеленчукопроизводството и лозарството.
Промишлеността на територията на Черноочене е представена от машиностроенето и шивашката индустрия. Над десет са шивашките и текстилни фирми, които произвеждат конфекция за международните пазари. От съществуващите около 400 фирми в общината, 80 процента са специализирани в областта на услугите и търговията.
Nearby cities:
Координати:   41°48'14"N   25°13'54"E
This article was last modified преди 6 години