Бещадський національний парк

Ukraine / Zakarpatska / Velykyy Bereznyy /
 заповідник / резерв  Додати категорію

Бещадський (польс. Bieszczadzki Park Narodowy) - третій за величиною національний парк Польщі, що розташований в Підкарпатському воєводстві, на крайньому південному сході країни, поблизу кордону з Україною та Словаччиною. Був створений у 1973 році і його площа на той час становила всього 59,55 км ² , але в наступні роки парк розширювався 4 рази. Останні розширення були в 1996 і 1999 рр., коли до парку були включені території кількох колишніх сіл.
Зараз площа становить 292,02 км ² . У 1992 році парк і навколишні його райони стали частиною біосферного заповідника «Східні Карпати», куди також були включені райони у Словаччині та Україні.
Ліси покривають близько 80% території Бещад і здебільшого зберегли свій первісний вигляд, найвища точка парку — гора Тарниця ( 1346 м). Фауна парку представлена декількома видами, що знаходяться на межі зникнення в даному регіоні, включаючи ведмедів, вовків, кабанів, бобрів, рисей, бізонів ( в Бещадах налічується близько 100 особин). Територія парку вкрай малозаселені, що забезпечує тваринам вільне переміщення.
Для довідки:
Бещади або Бескиди (пол. Bieszczady) — гори в Польщі та Україні, західна частина Східних Бескидів.
Бещади — частина великого «лука» Східних Карпат. Простягаються від Лупківського перевалу (Польща) до Торунського перевалу (Україна). Східна частина Бещад, що розташована в Україні, називається Верховинський Вододільний хребет або Східні Бещади. Західна частина гір розташова на теренах сучасної Польщі, Словаччини та України й називаються Західні Бещади.
Довжина Бещад бл. 150 км. Найвища вершина — Пікуй (1408,3 м) — розташована в Україні, на межі Львівської та Закарпатської областей. На території Польщі найвищою вершиною є гора Тарниця (1346 м). Хребти складені переважно флішем, покриті лісами і луками.
Бещади нині один з найменш заселених гірських районів Європи. На польській території в Бещадах розташований Бещадський національний парк на українській — Регіональний ландшафтний парк «Надсянський».
zolota-pidkova.org.ua/beshadsjkyj.html
Міста поруч:
Координати:   49°7'10"N   22°39'59"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому