Нюборг

Denmark / Fyn / Nyborg /
 селище міського типу, містечко  Додати категорію

Нюборг (датск. Nyborg) - місто і порт в Данії, на східному березі острова Фюн. Знаходиться на березі протоки Великий Бельт, у невеликій бухті Нюборг-Фіорд. Адміністративний центр муніципалітету Нюборг (область Південна Данія). Населення 16.043 (2006).

Назву отримав від замку, побудованого в 1170 році для захисту протоки Великий Бельт. Сам населений пункт був вперше згаданий в 1202 році, в 1292 році отримав статус міста. У 1282-1413 роки був місцем засідання Данехоф (зборів датської знаті і духівництва).

У XVII столітті Нюборг був одним з трьох головних укріплених міст в Данії. Два інших - Фредерісія і Копенгаген. Кожен з них розташований на березі моря, на разі Нюборг це протока Великий Бельт. У 1659 році місто було обложене шведами і звільнений експедиційним флотом під командуванням адмірала Михайла Рюйтер, посланим союзниками Данії голландцями.


У 1867 році фортеця була зруйнована, а земля продана жителям міста, які використовували її для будівництва будівель навколо колишніх укріплювальних валів. Більшість валів існує і сьогодні навколо замку і щороку їх частина використовується для театру Nyborg voldspil.

У 1923 році замок Нюборг був відновлений і перетворений на музей.

Раніше місто було пунктом прибуття порома, що з'єднував острова Зеландія і Фюн, але у зв'язку з відкриттям тунелю і мостів через протоку Великий Бельт основний рух проходить північніше міста.

У місті знаходиться завод з переробки хімічних відходів.
Міста поруч:
Координати:   55°19'28"N   10°46'56"E
Ця сторінка востаннє змінена 12 років тому