Света Гора

Greece / Ayion Oros / Kariai /
 историјски, Полуострво, orthodox christianity (en), byzantine (en), pilgrimage (en), UNESCO World Heritage Site (en), autonomous community (en), autonomous administrative region (en)

Света Гора је један од центара православног света. Налази се на полуострву Халкидики (Егејска Македонија) на северу Грчке, тачније на најисточнијем од три прста Халкидике - Атосу.

Атос је планина и полуострво у северној Грчкој звано Άγιο Όρος (Aghio Oros или „Света Гора“) на грчком, или Ἅγιον Ὄρος (Hagion Oros) на класичном грчком. Атос је седиште 20 православних манастира и чини аутономну државу под грчким суверенитетом. Само је монасима дозвољено да живе на Светој Гори, а тренутно на њој живи око 2.000 монаха. Полуострво, источни крак већег полуострва Халкидике дугачко је 60 km, а ширина му је 7 до 12 km и има површину од 390 km², с планином Атос, чије стрме, густо пошумљене падине, досижу висину до 2.033 m.

Егејско море које окружује полуострво може бити врло опасно. Персијски цар Ксеркс I наредио је да се ископа канал преко превлаке да би омогућио пролаз своје флоте 482. пне..
Nearby cities:
Координате:   40°16'59"N   24°11'39"E