Levice

Slovakia / Nitriansky / Levice /

Levice (maď. Léva; nem. Lewenz, predtým tiež Lebentz, Levencz) sú mesto ležiace v Nitrianskom kraji, okresným mestom najväčšieho okresu Slovenska, jedným z centier historickej tekovskej oblasti. Leží v údolí rieky Hron na úpätí Štiavnických vrchov.
K mestu patrí aj niekoľko menších osád v jeho okolí, ktoré tvoria mestské časti vidieckeho charakteru - Čankov, Géňa, Horša, Kalinčiakovo, Krížny vrch, Ladislavov dvor, Malý Kiar.

Prvá zmienka o Leviciach pochádza z roku 1347 vo forme "Leua". Pomenovanie má pravdepodobne pôvod v starom slovanskom krstnom mene Leva.
Mesto vzniklo okolo kopca, na ktorom stál keltský hrad, ktorého zrúcaniny sa nachádzajú severne od starého mesta. Najstarším osídlením je však kopec Bratka, kde sa nachádzajú zvyšky kostola a hradu z 12. storočia. Levický hrad bol postavený v polovici 13. storočia. Levice boli svojim obranným systémom dôležitým mestom, keďže chránili prístup k bohatým banským mestám na severe.

V roku 1945 boli deportované tri štvrtiny väčšinového obyvateľstva maďarskej národnosti, ktoré dovtedy tvorilo takmer 90% populácie mesta a vplyvom dosídlovania slovenskými osadníkmi sa pomery výrazne zmenili. V roku 2001 sa z 36 538 obyvateľov mesta hlásilo 84,8% k slovenskej, 12,2 k maďarskej, 1% k českej a 0,4% k rómskej národnosti.
Nearby cities:
Súradnice:   48°12'43"N   18°36'14"E

Komentáre